dinsdag 3 augustus 2010

Spaarloon komt vrij in september 2010

1. Wat heeft het kabinet precies besloten?
Het kabinet gaat vanaf half september het spaarloon vrijgeven. Dit betekent dat geblokkeerde tegoeden dan vrij zijn op te nemen. Dit betreft spaarloontegoeden die door ongeveer 2 miljoen mensen zijn opgebouwd van 2006 tot en met 2009. Het spaarloon over 2010 valt niet onder deze regeling. Het heeft dus geen zin nog even snel een storting te doen voor dit jaar in de hoop dat dit geld in september netto beschikbaar komt. Het is niet verplicht om het gedeblokkeerde spaarloon op te nemen, maar Den Haag hoopt dat dit wel gebeurt, zodat extra bestedingen de economie door zullen stimuleren.

2. Wat houdt deblokkering in?
De spaarloonregeling zorgt ervoor dat je een deel van het brutosalaris kunt sparen. Het gaat om maximaal € 613 per jaar. Je hoeft over dat bedrag geen loonheffing te betalen. Het geld moet op een geblokkeerde spaarrekening worden gezet en staat daar in principe voor vier jaar vast. Na vier jaar kan je vrij beschikken over het geld. Je mag het geld alleen eerder opnemen met behoud van belastingvoordeel, als je het gebruikt voor een 'omschreven doel'. Dit heet deblokkeren. Nu het spaarloon vrij komt, worden in feite die omschreven doelen losgelaten en kun je altijd vrij over je geld beschikken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de fiscale vrijstellingen. Spaarloon opnemen blijft belastingvrij.

3. Zijn er fiscale nadelen?
Ja. Als je geld opneemt uit je spaarloonregeling, telt het mee voor de vermogensrendementsheffing. Dit is alleen nadelig voor mensen die daardoor een vermogen krijgen dat groter is dan € 20.661 (of € 55.145 voor fiscaal partners). Zo lang het geld in je spaarloonregeling geblokkeerd staat, geldt voor 2010 een vrijstelling in box 3 van maximaal € 17.025.

4. Kun je het spaarloon laten staan?
Ja, je bent niet verplicht je spaarloon te deblokkeren. Het kabinet geeft alleen toestemming om het te doen, je kan ook besluiten je spaartegoed geblokkeerd te laten. Je kunt het ook later opnemen, bijvoorbeeld pas volgend jaar. Dit geldt natuurlijk wel alleen voor het tegoed dat is opgebouwd van 2006 tot en met 2009.

5. Mag het spaarloon gedeeltelijk worden opgenomen?
Dit hangt af van de aanbieder van jouw spaarloonrekening. Neem hiervoor contact op met je aanbieder.

6. Mag je bank je spaarloon automatisch overmaken?
Nee, je bepaalt zelf of je jouw spaarloon wilt opnemen. Het bedrag valt niet automatisch vrij, maar is wel vrij beschikbaar per genoemde datum.

7. Hoe wordt het spaarloon uitbetaald?
Als je ervoor kiest het spaarloon op te nemen, wordt het geld op de tegenrekening gestort.

8. Wat is de uitbetalingstermijn?
Je kan zelf aangeven wanneer je het geld wilt opnemen. Je verzoek tot deblokkering moet wel voor 31-12-2010 binnen zijn bij de bank.

9. Wat kan ik doen met het spaarloon dat vrij komt?
Als je niet meteen over het geld wilt beschikken, kun je het op de spaarloonrekening laten staan. Je kan er ook voor kiezen om het op een deposito te zetten. Deze zijn er al met een looptijd vanaf 1 maand. Let hierbij goed op de voorwaarden. Vergelijk spaarrekeningen en vindt het deposito dat het beste bij jouw geld past.
Als je het geld graag tot je beschikking wilt hebben, maar er nog even geen bestemming voor hebt, kun je het tijdelijk op een spaarrekening zetten. Deze zijn er in verschillende vormen. Sommige spaarrekeningen hebben diverse voorwaarden, daarom is het verstandig om eerst spaarrekeningen te vergelijken.

10. Heeft uitbetaling van spaarloon nog invloed op sociale uitkeringen?
Ja, als je het spaarloon opneemt, telt het mee bij je vermogen. Bij sociale uitkeringen wordt er vaak eisen gesteld aan inkomen en vermogen. Het kan hierdoor zijn, dat je vermogen te hoog wordt en je uitkering in gevaar komt. Kijk dit goed na.

- Lees ook 'stop spaarloon in je muur'....
- Lees ook 'het spaarloon komt vrij'....


Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.