vrijdag 6 augustus 2010

Zo spaar je voor je aflossingsvrije hypotheek.

Felle kritiek op plan beperking tophypotheek

Ook als de hypotheekrenteaftrek niet wordt aangepakt, kan het handig zijn een apart spaarpotje op te bouwen voor het aflossingsvrije deel van je hypotheek. Bijvoorbeeld via banksparen.

De aflossingsvrije hypotheek, waarbij je wel voordeel hebt van de hypotheekrenteaftrek, maar niet automatisch geld reserveert voor de afbetaling van de woningschuld, is al jaren één van de populairste hypotheekvormen.

Afgelopen jaar bestond bijna 70 procent van de afgesloten hypotheken uit één vorm, met de aflossingsvrije hypotheek als meest gekozen variant, zo bleek in maart uit het Woononderzoek 2009. Als onderdeel van combinatiehypotheken komt de aflossingsvrije variant in vier van de vijf gevallen voor.

Extra onderhoud
De aflossingsvrije hypotheek heeft als voordeel dat de hypotheekrente vaak wat lager is, maar vraagt wel om extra onderhoud. Na dertig jaar loopt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek immers af. Zit je dan met een restantschuld van de aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je de volle marktrente.

In huidige renteklimaat kunnen vrije spaarrentes niet op tegen de marktrente voor hypotheken. Zo is de gemiddelde variabele hypotheekrente ongeveer 3 procent, aldus intermediair De Hypotheekshop. Dat is meer dan de hoogste variabele spaarrente van 2,6 procent, nog exclusief de vermogensrendementheffing van 1,2 procent.

Wie een gedeeltelijk of geheel aflossingsvrije hypotheeklening heeft, kan op diverse manieren vermogen opbouwen voor de uiteindelijke aflossing.

1) Banksparen bij huisbank
Banken bieden via de bankspaarregeling de mogelijkheid op fiscaal gunstige wijze vermogen op te bouwen voor aflossing van de hypotheek. De vermogensopbouw vindt plaats op een geblokkeerde spaarrekening en is vrijgesteld van de vermogensbelasting in box III.

Deze constructie kent wel een aantal beperkingen. Zo is het bedrag dat je aan het eind van de rit belastingvrij mag steken in aflossing van de hypotheek gemaximeerd op 150.500 euro, als de geblokkeerde spaarpot minimaal twintig jaar wordt aangehouden. Bij een kortere spaarperiode van 15 tot en met 19 jaar is slechts 34.100 euro fiscaal vrijgesteld. Ook gelden speciale eisen met betrekking tot de periodieke inleg.

SNS Bank, ABN Amro en Rabobank bieden de mogelijkheid om een bankspaarrekening te koppelen aan een al bestaande aflossingsvrije hypotheek - bij Rabo gaat dit via de OpbouwHypotheek. ING meldt dat het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een bankspaarhypotheek nog niet mogelijk is, maar binnenkort wel. Voor deze productomzetting wil ING een rente-opslag van 0,2 procent rekenen.

De spaarrente kan bij SNS Bank en Rabobank in eerste instantie gelijk worden gesteld aan de lopende hypotheekrente. Heb je bijvoorbeeld twee jaar geleden de hypotheekrente vastgezet op 4,5 procent, dan krijg je die rente ook als spaarrente, wanneer je bij de huisbank een bankspaarrekening vastplakt aan het aflossingsvrije hypotheekdeel. Gelet op de relatief lage actuele spaarrentes, kan dit interessant zijn.

Voordeel van de bankspaarconstructie is verder dat je, net als bij spaarhypotheken, minder afhankelijk wordt van renteschommelingen. Is de hypotheekrente bijvoorbeeld hoger bij het afspreken van een nieuwe rentevasteperiode dan gaat ook de spaarrente omhoog en hoef je minder in te leggen om hetzelfde eindbedrag te halen. En vice versa.

2) Losse bankspaarrekening
ABN Amro heeft ook een apart bankspaarproduct, de Uitgestelde Hypotheekaflossing. Dat kun je tevens gebruiken om op termijn de hypotheekschuld af te lossen die je bij een andere bank hebt. De bank waarbij je de hypotheek hebt moet hiervoor wel toestemming geven.

De spaarrente van het ABN Amro-product is variabel, met een actueel tarief van 2,8 procent. Koppeling van de spaarrente aan een vaste hypotheekrente is dus niet mogelijk.

Alternatief is de mogelijkheid die Brand New Day (BND) biedt. Deze vermogensbeheerder - die zelf dus geen hypotheekleningen verstrekt - heeft ook een bankspaarproduct om vermogen op te bouwen voor aflossing van de hypotheek. Brand New Day werkt hiervoor met twee beleggingsfondsen, een aandelenfonds en een obligatiefonds. Wie voor minimaal vijftien jaar vermogen opbouwt via het fonds dat in West-Europese staatsobligaties belegt, heeft uitzicht op een actueel rendement 3,7 procent per jaar.

Het product van Brand New Day kan voorlopig alleen aan hypotheken worden gekoppeld die maximaal tot 75 procent van de executiewaarde zijn gefinancierd, zo laat de woordvoerder van BND weten.

3) Box 3-sparen
Voordeel van bankspaarconstructies is dat je de vermogensrendementheffing van 1,2 procent ontloopt tijdens de opbouwperiode. Daar staat wel tegenover dat je opgebouwd vermogen moet aanwenden voor aflossing van de hypotheek, anders valt de uitkering onder de relatief hoge belastingheffing in box I.

Alternatief is vrij sparen of beleggen in obligaties, waarbij je wel te maken hebt met de vermogensheffing in belastingbox III. Kies je voor een directe belegging in relatief solide Nederlandse staatsleningen, dan levert een looptijd van tien jaar 2,9 procent rente per jaar op. Niet echt een hardloper.

Dan zijn er de vaste spaardeposito's van banken, waar de rente voor langere tijd vast staat. Tienjarige deposito's leveren momenteel spaarrentes van 3,8 tot 4,5 procent op, bij de hogere aanbiedingen. Na aftrek van de vermogensheffing blijft er dan 2,6 tot 3,2 procent over.

Wie kiest voor sparen bij de bank, moet wel opletten zodra het gaat om bedragen van meer dan een ton. Het garantiestelsel voor spaarders dekt immers maximaal honderdduizend euro per persoon per bank, als een instelling omvalt.

Fiscaal voordeel versus vrij vermogen
Per saldo biedt het afsluiten van een geblokkeerde bankspaarrekening voor de aflossingsvrije hypotheek relatief aantrekkelijke rentes. Geeft de huisbank die mogelijkheid niet, dan is een losse bankspaarrekening een alternatief.

Vrij spaarrekeningen geven meer flexibiliteit bij de besteding, maar hebben als nadeel dat de vermogensheffing van 1,2 procent een fors deel van het spaarrendement kan afsnoepen.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.