donderdag 19 augustus 2010

Sociale ramp dreigt vanaf 2012



De ‘vroege babyboomers’ vlak na de tweede wereldoorlog in 1945 geboren, worden vanaf 2010 65 jaar en gaan met pensioen.

Het aantal 65-plussers is nu 2,5 miljoen. Als de ’vroege babyboomers’ uittreden zullen het
aantal 65-plussers in 2020 aangroeien tot meer dan 3,3 miljoen. Daartegenover staan 9,9 miljoen mensen tussen de 20 en 64 jaar.

In 2040, als ook de generatie ’late babyboomers zullen zijn uitgetreden, zijn er 4,5 miljoen 65-plussers in Nederland. De beroepsbevolking bestaat dan uit 9,2 miljoen mensen. Er zijn in 2040 dus maar twee keer zoveel werkenden als gepensioneerden. Nu zijn dat er nog vier keer zoveel.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan de verwachte toekomstige staatsschuld wel vijf keer zo groot worden als de huidige staatsschuld.

Omdat de babyboomers met pensioen gaan moeten er bovendien enorme hoeveelheden aandelen verkocht worden. Dan is het aanbod van aandelen op de beurs zo groot dat de prijs van aandelen sterk zal dalen.

Om de pensioenen te kunnen blijven betalen, zijn de pensioenpremies inmiddels al verhoogd. Bestaande pensioenen ondergebracht in (bedrijfstak-)pensioenfondsen zullen (verder) gekort worden.

Conclusie:
Vanaf 2012 komt Europa in een pensioencrisis die zijn weerga niet kent. Aanleiding is een combinatie van babyboomers die met pensioen gaan en de vergrijzing die dan manifest wordt.

- FINANCE: Lees verder: 'de analyse'...
- FINANCE: lees ook 'nog grotere 2e zeepbel in de maak' …

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.