vrijdag 16 april 2010

Nog grotere zeepbel in de maak dan die tijdens de kredietcrisis

‘De methodes waarmee de financiële crisis van 2008 werden opgelost verschillen amper van de methodes die die crisis hebben veroorzaakt.' 


Dat heeft de Amerikaanse zakenman, filantroop en publicist van Joods-Hongaarse afkomst, George Soros, gezegd op een evenement dat was georganiseerd door The Economist. Volgens Soros worden opnieuw zeepbellen geblazen die onvermijdelijk dezelfde katastrofale gevolgen zullen hebben:
‘Zolang we niet willen leren dat markten intrinsiek onstabiel zijn en dat stabiliteit net het doel moet zijn van regulering, krijgen we te maken met steeds grotere zeepbellen. We hebben de kans op zo'n nieuwe bubbel enkel vergroot door privé-kapitaal te vervangen door overheidsgeld en door de staatsschulden sterk te vermeerderen.'
 Soros verwees daarbij ook naar de Aziatische crisis van 1998 die ons naar de crisis van 2008 leidde.

Deze evolutie wordt volgens economen grotendeels veroorzaakt door een politieke klasse die niet geïnteresseerd is in de beste oplossing, maar wel in de politiek meest opportune oplossing. 
Soros ging ook in op de situatie van Griekenland en zei dat het land niet uit de gevarenzone is omdat de rentekosten verbonden aan het Griekse reddingsplan nog steeds te hoog zijn. Griekenland zit in een dodelijke spiraal omdat het land geld moet vinden om zijn tekorten aan te vullen, maar de financiële markten geen vertrouwen meer in het land hebben, wat de rente op haar beurt opnieuw de hoogte injaagt. Alleen in geval van redelijke rentetarieven zal Griekenland zijn doelstelling wat betreft het deficit kunnen bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten