vrijdag 23 april 2010

Jacht op de ‘verweesde’ vermogensklant is begonnen

Zelf beleggen als een pensioenfonds met slimme software. Nieuwkomer Ohpen hoopt kleine en grote beleggers binnen te halen met een automatisch beleggingsproduct dat professioneler in elkaar zit dan een simpel indexfonds.
De geest van BinckBank verspreidt zich over de beleggingsmarkt. Tien jaar geleden startte BinckBank als goedkoop alternatief voor actieve, particuliere beleggers die direct willen handelen op de beurs.


Begin 2010 waagden de voormalige Binck-oprichters Thierry Schaap en Kalo Bagijn zich aan een nieuw avontuur met Brand New Day, als luis in de pels van grootbanken en verzekeraars met woekerpolissen.

Vrijdag 23 februari verscheen Ohpen op internet, een initiatief van oud-Binck medewerker Chris Zadeh en Michel Vrolijk, ex-bankier bij onder meer ING en zakenbank Merrill Lynch.

Ohpen (spreek: uit 'open') biedt beleggers de mogelijkheid vermogen te laten groeien of met een specifiek doel te beleggen, via een automatisch beleggingssysteem. Met als basisgedachte: lage kosten, transparantie en eenvoud. Met de ingevoegde 'h' is het even stoeien, maar ook wie 'Ophen' intikt op Google komt goed uit.

Professioneel gereedschap
"Wij hebben software die tot nog toe alleen tegen hoge kosten voor pensioenfondsen beschikbaar was, toegankelijk gemaakt voor beleggers van elke soort en maat", licht directeur Zadeh toe. Er is geen minimuminleg, zowel mensen met een klein als groot vermogen kunnen klant worden.

Ohpen heeft twee eigen beleggingsfondsen gecreëerd, een groeifonds en een beschermfonds. Het laatste belegt alleen in West-Europese staatsobligaties, het eerste wereldwijd in aandelen, grondstoffen, vastgoed en diverse obligaties.

Dit gebeurt volgens een wetenschappelijk model dat voor elke belegger, gegeven het gewenste vermogen, de beleggingshorizon en het risicoprofiel, uitrekent wat de beste beleggingsmix is en die ook automatisch aanpast.

"Risico meten doen we door te vragen hoeveel verlies in euro's je als belegger bereid bent te accepteren", geeft Zadeh aan. "Dat zegt meer dan het invullen van vragenlijsten over je opleiding, of de standaardprofielen waar banken mee werken."

Geen banksparen
Zadeh benadrukt dat het totaal van 1 procent jaarlijkse kosten van het vermogen ook echt het maximum is. "Er zitten op geen enkele manier verborgen kosten bij."

Het product van Ohpen lijkt enigszins op dat van Brand New Day, dat ook twee beleggingsfondsen heeft, een fonds met West-Europese staatsobligaties en een aandelenfonds dat de MSCI-Wereldindex volgt.

Belangrijk verschil is dat Brand New Day zijn beleggingen aanbiedt binnen een fiscale bankspaarconstructie. Die stelt het vermogen vrij van de jaarlijkse belastingheffing van 1,2 procent in Box III, en kent de plicht om het kapitaal bij pensionering om te zetten in een lijfrente-uitkering.

Ohpen opereert daarentegen als aanbieder van beleggingsfondsen die wel onder de vermogensrendementsheffing vallen. Zadeh: "Misschien dat wijzelf of anderen onze fondsen nog eens binnen een fiscale bankspaarconstructie gaan aanbieden, maar we willen het zo simpel mogelijk houden. Banksparen is sowieso gecompliceerder, omdat je bijvoorbeeld moet uitrekenen hoeveel je jaarlijks fiscaal onbelast mag inleggen."

Meer dan de index
De beleggingsfilosofie van Ohpen lijkt op die van zogenoemde indexbeleggers die niet gokken op koopjes, maar het gemiddelde rendement van de beurs nastreven. Maar Ohpen gaat verder dan simpelweg een wereldwijde aandelenindex kopiëren, waarvoor je als particuliere belegger jaarlijks een half procent kosten betaalt.

"Wetenschappelijk is aangetoond dat je de beste risicospreiding krijgt als je niet alleen de wereldindex voor aandelen volgt, maar een mix maakt van aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen", geeft Zadeh aan. Ohpen heeft hiervoor computerprogrammatuur ontwikkeld die wereldwijd hetzij direct in aandelen belegt, of voor meer exotische markten voor specifieke indexfondsen kiest.

"We proberen altijd de goedkoopste aan- en verkoopmogelijkheden te benutten. Dat is in ons belang, want de transactiekosten komen voor onze eigen rekening", zegt Zadeh. Aan- en verkopen vinden eens per week plaats, op woensdag.

Klanten kunnen realtime volgen wat hun beleggingsportefeuille waard is en waar ze in beleggen, tot op het niveau van individuele aandelen. Er zijn geen restricties op in- en uitstappen.

Safility BV probeert op basis van de beschikbare informatie de publicatie zo goed mogelijk weer te geven. Er kunnen geen rechten aan de publicatie worden ontleend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten