vrijdag 30 april 2010

Het wordt weer aantrekkelijk om (extra) af te lossen

Beperking hypotheek renteaftrek leidt weer tot de comeback van de annuïteitenhypotheek

De hypotheekrenteaftrek ligt in politiek Den Haag onder vuur. Dat heeft ook een grote impact op enkele bekende hypotheken, die nu nog vol van de aftrek profiteren.

Een heuse comeback gloort er voor leningen waarbij consumenten vanaf de eerste maand aflossen. Zoals de annuïteitenhypotheek.
Aflossingsvrije, spaar- en beleggingshypotheken danken hun bestaan rechtstreeks aan de hypotheekrenteaftrek. Deze leningen houden namelijk de schuld intact – doordat ze pas aan het eind van de looptijd worden afgelost – zodat ze een maximale aftrekpost opleveren.
Een beperking of zelfs afschaffing van de aftrek kan ertoe leiden dat Nederlanders teruggrijpen op hypotheken waarbij wordt afgelost, zoals de annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteiten hypotheek lost je elke maand ook af.

Een aflossingsvrije lening scoort op het oog veel beter. De netto maandlasten van een spaar- of beleggingshypotheek zijn lager omdat je over de gehele looptijd (nu nog) de rente over de hele lening kunt aftrekken. Dit is precies de reden dat veel Nederlanders een aflossingsvrije, spaar- of beleggingshypotheek – of een mengvorm – hebben.

Bij een hypotheek waarop direct wordt afgelost, neemt de rentelast en dus ook het aftrekvoordeel elke maand gestaag af.

De verschillen
Van nieuwe hypotheken is slechts 2 of 3% een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Het verschil tussen beide? De lineaire hypotheek kent elke maand hetzelfde aflossingsbedrag maar heeft een dalend rentebestanddeel. Daardoor zijn de totale maandlasten in het begin erg hoog, maar aan het eind erg laag.

De maandlasten van een annuïteiten lening blijven bruto gelijk, maar netto moet er steeds meer betaald worden omdat er steeds minder rente valt af te trekken. U betaalt elke maand immers steeds minder rente. Dat nadeel heeft een bankspaarhypotheek niet, daar blijven ook de netto maandlasten keurig elke maand gelijk, dankzij een volle renteaftrek.

Een annuïteitenhypotheek wordt nu vooral door ouderen gebruikt en mensen die (een deel van) hun hypotheek versneld willen aflossen. „Ook als je weet dat je niet 15 jaar dezelfde hypotheek zult hebben, bijvoorbeeld omdat je een paar jaar naar het buitenland gaat, is een annuiteitenhypotheek veel flexibeler. Je komt er veel gemakkelijker vanaf.”

Aan spaar- en beleggingshypotheken stelt de Belastingdienst allerlei fiscale voorwaarden, die het stopzetten ervan moeilijk en kostbaar maken. Dezelfde Belastingdienst betaalt zich echter ook blauw aan de toegestane maximale renteaftrek op deze hypotheken. Het zou de overheid een slok op een borrel schelen als mensen al tijdens de looptijd op de lening gaan aflossen. Oud-bewindsman Willem Vermeend stelde daarom onlangs voor om de oude annuïteitenhypotheek voor nieuwe hypotheken simpelweg verplicht te stellen.

Als de renteaftrek straks wordt beperkt – de voorstellen daartoe zijn divers – zal dat hypotheken die tussentijds op de schuld aflossen meer wind in de zeilen geven. Het wordt immers minder aantrekkelijk om een hoge schuld te hebben. „Als bijvoorbeeld boven een hypotheekbedrag van €350.000 de aftrek wordt geschrapt, ook voor bestaande hypotheken, zul je zien dat mensen met een hoge hypotheek sneller het resterende deel zullen willen aflossen. Dat kan door alles erboven ineens af te lossen, maar ook met een annuïteiten of lineaire hypotheek.

Tot een ware stormloop op de annuïteitenhypotheek zal het waarschijnlijk niet komen.

Te verwachten is dat de renteaftrek slechts deels en over een langere periode uitgesmeerd afgeschaft zal worden. Dat zal ertoe leiden dat het vooralsnog wel even aantrekkelijk zal zijn om een hoge hypotheekschuld te hebben. Tenzij het voorstel van Willem Vermeend het haalt natuurlijk. Hij stelt voor om nieuwe gevallen hypotheekaanvragers te verplichten tot een annuïteitenhypotheek.

Op termijn zal echter een hoge hypotheekschuld nog weinig fiscaal rendement opleveren. Dit zal vooral ten koste gaan van de aflossingsvrije hypotheek. Want wat je in ieder geval niet wilt, is dat je aan het eind van de rit je hypotheek niet kunt aflossen. Zeker niet als je weet dat ook de pensioenvoorzieningen door de vergrijzing verder onder druk komen te staan. En je kunt er ook niet meer op vertrouwen dat je huis alsmaar in waarde zal stijgen. De verwachting is dat huizenbezitters in ieder geval overschakelen naar hypotheken die doen wat ze moeten doen. „Zorgen dat er afgelost kan worden. En dat bieden spaarhypotheken en bankspaarhypotheken.”

Ga ik meer betalen als de hypotheekrente aftrek wordt afgeschaft? Bereken het hier.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten