zaterdag 17 april 2010

SER-commissie: woning belasten als vermogen

De woningmarkt functioneert niet goed en moet daarom ingrijpend worden hervormd. Tot die conclusie komt een onafhankelijke commissie van deskundigen van de Sociaal-Economische Raad (SER), zo meldde de SER.


De commissie stelt onder meer voor om de fiscale behandeling van de eigen woning te veranderen. De woning moet worden gezien als vermogen en hoort daarom in het belastingstelsel in box 3 thuis. Daarbij is het nog steeds mogelijk om hypotheekrente af te trekken, maar zullen eigenaren van duurdere woningen minder voordeel krijgen dan nu het geval is met een verrekening via de inkomstenbelasting.


Ook wordt voorgesteld om de overdrachtsbelasting af te schaffen. De commissie is verder voorstander van een hervorming van de huurmarkt. Ze pleit voor meer ,,marktconforme huren''. Dit houdt in de praktijk in dat bewoners van goede, maar relatief goedkope huurwoningen hogere huren gaan betalen, vooral in gebieden waar veel vraag naar huurwoningen is.


Onzekerheden


De hervormingen kunnen ,,niet van de ene op de andere dag'' worden doorgevoerd, zo stelt de commissie vast. Ze zouden pas vijf jaar na aankondiging moeten ingaan, met een overgangsperiode van 25 jaar.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat de voorstellen tot een prijsdaling van 5 tot 10 procent kunnen leiden voor koopwoningen. Deze berekening is wel met veel onzekerheden omgeven, aldus de SER.


Grote rol
Het voordeel van de hervormingen is dat de woningmarkt weer in beweging komt, aldus het CPB. Dit is uiteindelijk goed voor de bouwsector, die zware klappen heeft opgelopen na de uitbraak van de financiƫle crisis.


In de commissie van deskundigen van de SER zitten voorname economen als Lans Bovenberg en Coen Teulings. Ook hoogleraar fiscale economie Leo Stevens heeft er zitting in. Hij heeft al eerder voorgesteld om de eigen woning te 'verhuizen' naar box 3 van het belastingstelsel.


Politieke partijen voeren momenteel veel discussie over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. De voorstellen van de SER-commissie kunnen een rol gaan spelen bij de komende kabinetsformatie.


Bron: Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten