woensdag 21 april 2010

Wat te doen met de overwaarde van je woning?



Stel: Je overweegt je huis te verkopen en (tijdelijk) te huren in de vrije sector. Nu ligt de belasting natuurlijk op de loer. Wat moet je doen? Toch maar een huis kopen, een vakantiehuis aanschaffen of het geld wegzetten op een spaarrekening?


Eerst in het kort de regels. De overheid wil dat je de overwaarde die je ontvangt na verkoop van je oude woning, geheel investeert in de aankoop van een nieuwe woning. Dat is tegenwoordig verplicht als je binnen 3 jaar na verkoop van je oude eigen woning, een nieuwe eigen woning koopt.
Een rekenvoorbeeld
Je verkoopt je woning van 400.000 euro waar een hypotheek van 250.000 euro op rust. Je hebt dus 150.000 euro overwaarde. Als je een nieuwe woning koopt van 600.000 euro dan moet je de overwaarde van 150.000 euro gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning en wordt je nieuwe hypotheek 450.000 euro.
De rente over deze hypotheek blijft geheel aftrekbaar. Stel dat je de 150.000 euro voor consumptieve doelen gebruikt waardoor je voor je nieuwe woning een hypotheek van 600.000 euro nodig hebt, dan is over een bedrag van 150.000 euro van je nieuwe hypotheek rente niet aftrekbaar. Als je een goedkopere woning gaat bewonen dan geldt dit ook.
Goedkoperwonenregeling
Tot 2010 gold de zogenaamde 'goedkoperwonenregeling'. Dan mocht je, als je een goedkopere eigen woning ging bewonen, een maximale hypotheek houden ter grootte van de oude hypotheek, of maximaal de aankoopkosten van de nieuwe woning. Dus stel in ons voorbeeld dat je een nieuwe woning zou kopen van 300.000 euro dan mocht je nieuwe hypotheek maximaal 250.000 euro zijn en hoefde je dus maar 50.000 euro van de overwaarde te gebruiken voor de koop van je nieuwe eigen woning.
Vanaf 2010 is dit niet meer mogelijk. De nieuwe hypotheek waarvan de rente aftrekbaar is voor deze goedkopere woning wordt dan na investering van de 150.000 euro overwaarde, 150.000 euro. Er is een overgangsregeling als je voor 1 oktober een nieuwe woning kocht, ongeacht of je oude woning al hebt verkocht.
Leuke dingen
Terug naar de stelling. Het kan aantrekkelijker zijn om je overwaarde voor leuke dingen te gebruiken en de hypotheek op je nieuwe woning zo hoog mogelijk te maken. Immers de rente voor een consumptief krediet is hoger dan de hypotheekrente. Maar goed, dat doe je natuurlijk alleen als je dat geld ook bestemd hebt voor leuke dingen.
Verder moet je kijken of het rendement op je spaargeld (belegd of op een spaarrekening) hoger is dan de netto hypotheekrente die je voldoet. Is dat het geval, dan moet je je afvragen of je de overwaarde wel moet investeren in 'stenen'. Dit is vooral belangrijk als je het geld voor pensioen wil gebruiken. Als het geld in stenen zit, kun je er niet bij. Dan moet je je huis 'opeten' wil je nog een extra inkomen hebben op de oude dag.
Vakantiehuis
Het idee voor een vakantiehuis levert geen fiscaal voordeel op. Een vakantiehuis is in de ogen van de fiscus een consumptieve besteding. Je betaalt er gewoon vermogensbelasting over van 1,2 procent (minus de belastingvrije voet van 20 duizend euro).
Dus of je het geld op de bank zet of in een vakantiehuisinvesteert maakt niet uit. Op een kleine verschilletje na: afhankelijk van het belastingverdrag dat Nederland heeft met het land waar jij een vakantiewoning hebt, betaal je eventueel een ander percentage vermogensbelasting.
Safility BV probeert op basis van de beschikbare informatie de publicatie zo goed mogelijk weer te geven. Aan de publicaties op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten