zaterdag 7 augustus 2010

Waarom betalen we meer voor onze koffie?



Brazilianen vieren niet alleen carnaval, ze drinken sinds een paar jaar ook goede koffie.

Die goede koffie komt van de arabicabonen die de Brazilianen zelf verbouwen. Tot voor kort voor de export, maar nu ze zelf meer betere koffie drinken, zijn minder bonen voor de export beschikbaar. Dat drijf de prijzen zo op dat goede koffie in Nederland ook duurder wordt.

Douwe Egberts heeft al aangegeven de prijzen van de pakken koffie te verhogen. Het Financieele Dagblad meldt dat de Coffee Company binnen afzienbare tijd volgt. 'Door de structurele toename van interne consumptie in Braziliƫ leidt het tekort op de markt tot blijvend hogere prijzen voor de middellange termijn.' zo legt Dick de Kock, directeur van de Coffee Company, uit aan het FD.

Twee andere redenen spelen een rol bij de prijsstijging. De eerste reden is die van de tegenvallende oogsten in Colombia. Colombia is het alternatief voor de Braziliaanse arabicabonen. De oogsten vallen tegen door enerzijds het klimaatverschijnsel El NiƱo en anderzijds de overheid die grootschalig oude planten voor nieuwe vervangt.

De tweede reden komt van de beurs. Speculanten beleggen massaal in de koffiebonen.

Bron: FD

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.