woensdag 4 augustus 2010

Hoe praat je met je partner over geld?

Stellen hebben vaker ruzie over geldzaken dan over het huishouden. Toch moeten geldzaken worden besproken. Hoe doe je dat?

Schat, wat zit er in die winkeltasjes? De boodschappen zijn belangrijker dan de afwas. In de Verenigde Staten is financiële onmin zelfs de belangrijkste reden om te scheiden. Hoe bewaar je de vrede?

Bespreek de financiën vóór je gaat samenwonen, adviseert budgetinstituut Nibud. En als er grote veranderingen optreden, zoals het kopen van een huis of het krijgen van een kind, bespreek dan het financiële plaatje opnieuw.

De helft van de stellen bespreekt de financiën inderdaad voor ze gaan samenwonen, blijkt uit eigen onderzoek van het Nibud. De helft die dat niet doet, geeft als reden dat geld niet belangrijk is (25%), dat ze er geen zin in hebben (20%) of dat ze het moeilijk vinden om over geld te praten (16%).

Taboe
Nog steeds is geld een taboe-onderwerp. Op een feestje vraag je de gastheer niet hoeveel hij uitgegeven heeft aan de wijn of aan de gastvrouw hoeveel ze netto overhoudt aan haar baantje. Dat is onbeleefd.

Maar ook binnen relaties blijkt het lastig te zijn om open en eerlijk met elkaar te praten. 29% van de vrouwen in het Nibud-onderzoek zei wel eens een geldgeheim voor de partner te hebben en 12% heeft een geheim spaarpotje, tegen 7% van de mannen.

De mannen verdienen dan ook vaak meer dan de vrouw - 72% van de vrouwen zegt dat een eigen inkomen van belang is voor hun onafhankelijkheid (tegen 55% van de mannen), en 24 % van de samenwoners voelt zich niet financieel gelijkwaardig aan hun partner.

Geld lijkt hard en zakelijk, maar is stiekem verweven met gevoelens van eigenwaarde en onafhankelijkheid. Wie daaraan gaat zitten morrelen, kan de wind van voren verwachten.

Logisch dus dat 57% van de stellen regelmatig ruzie heeft over geld. De meeste ruzies gaan over het bestedingspatroon van de partner (48 %) met als goede tweede de hoogte van bepaalde aankopen (35%). Ook zijn er regelmatig discussies over wie wat betaalt (24%).

Toch is het van belang om gezamenlijk over financiën te praten en niet alleen vanwege de huiselijke vrede. Wanneer één van beide partners iets overkomt, is het van belang dat de ander weet hoe de financiële zaken zijn geregeld, welke spaarrekeningen of leningen zijn afgesloten.

Het begin
Hoe begin je zo'n gesprek? Doe het op een rustig moment, adviseren alle experts. Begin er niet onverwachts over, of net voor het naar bed gaan als je allebei moe bent. Zorg dat je niet boos of geïrriteerd bent. Maak desnoods een afspraak voor een bepaalde tijd en datum, leg de papieren klaar en ga er eens goed voor zitten.

Dan het gesprek zelf. Een goed begin is om te vragen waar de ander over piekert, adviseert het Nibud. Dat klaart de lucht. Vraag ook hoe zijn of haar ouders met geld omgingen - dat is vaak een goede aanwijzing voor iemands geldgedrag. En, belangrijk, benadruk eerst de positieve kanten voor je begint over mogelijke verbeterpunten.

Wie is beter met geld?
De meeste mensen schatten hun eigen financiële gedrag als beter in dan dat van hun partners. 63% van de mannen vindt dat zij goed met geld om kunnen gaan, terwijl ze dat maar van 54% van hun partners zeggen.

Vrouwen denken er omgekeerd over: 54% zegt dat van zichzelf dat zij goed met geld om kunnen gaan, terwijl 48% datzelfde vertrouwen in hun partner heeft.
Mensen hebben nu eenmaal de neiging hun eigen gedrag, of het nu om huishoudelijk werk of om geld gaat, hoger in te schatten dan dat van de ander. Wees dus aardig voor elkaar en bedenk dat niet één van beide de wijsheid in pacht hoeft te hebben.

Een goed vertrekpunt, aldus het Nibud, is om doelen en prioriteiten vast te stellen. Wat wil je bereiken? Wat wil je partner bereiken? Wat wil je betalen van de gezamenlijke rekening? Wil je liever de hypotheek versneld afbetalen of op vakantie naar een Caribisch eiland? Stel samen een lijstje op van vaste lasten, doelen en prioriteiten en je hebt een overzicht van huidige financiële situatie en waar je in de toekomst naartoe wil.

Grote veranderingen
Maar daarmee is de kous niet af. Het leven staat niet stil en de financiën ook niet. Wellicht maakt één van beide promotie en krijgt een hoger salaris, misschien koop je een huis of krijg je een kind.

Het is belangrijk om op zulke momenten de lijstjes er weer bij te pakken en aan te passen. Hoe vergelijken de vaste lasten van een koophuis met die van een huurhuis? Wil je nog steeds zes maanden door Zuid-Amerika trekken als je een baby hebt? Stel je prioriteiten en doelen tussentijds telkens bij.

Sommige experts raden aan om nog vaker te overleggen, een maandelijks familiebudget overleg. Daar kan gekeken worden naar de uitgaven, of die overeen komen met het afgesproken budget en waarom wel of niet? Ook is het een goed idee om eens per jaar alle abonnementen en verzekeringen door te spitten: zijn die nog nodig? Is er iets veranderd in de huiselijke situatie waardoor er een verzekering bij moet komen of een abonnement kan verdwijnen?

Het zijn juist de automatische overschrijvingen waar zich mogelijke besparingen verstoppen of juist grote kostenposten. Want dekt die goedkope inboedelverzekering die nieuwe, dure wielrenfiets wel?

Baas over budget
Het Nibud- onderzoek wijst uit dat de helft van de mensen wekelijks even door de financiën loopt. Een derde doet dat alleen als het toevallig ter sprake komt, 11% bespreekt alleen grote uitgaven en 4% praat überhaupt niet over geld.

Maar geldzaken hoeven niet altijd vervelend te zijn. Als je alle kosten en spaardoelen op een rijtje hebt, weet je ook hoeveel je overhoudt om leuke dingen van te doen. Want onthou: jij bent de baas over je budget, jouw budget is niet de baas over jou.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.


Bron: Z24