zondag 22 augustus 2010

Miljarden uit potten voor pensioenen gehaald



Pensioencrisis: Potverteerd en nu op de blaren zitten

De malaise bij pensioenfondsen had voorkomen kunnen worden bij beter beleid van overheid en toezichthouder.

De gecumuleerde performance van Nederlandse pensioenfondsen in de jaren ’90 bedroeg een riante 285%. Buffers en dekkingsgraden hadden zo hoog kunnen oplopen, dat iedere storm op financiĆ«le markten gemakkelijk getrotseerd had kunnen worden.
De gemiddelde dekkingsraad bedroeg 230 in 1990 en had tot ver boven 350 kunnen oplopen, maar daalde naar 198 eind 1999.

Volgens mijn berekening zijn pensioenfondsen in de jaren ’90 voor € 212 mrd ‘geplunderd’. Wat men ‘overschotten’ noemde werd teruggestort naar de sponsor en bovendien moest gedwongen premiereductie worden toegestaan. Er was toen een negatief saldo tussen premies en uitkeringen van € 31 mrd. Deze druk kwam niet alleen van bedrijven die de premies moesten betalen, maar ook van de overheid die dreigde met het wegbelasten van de pensioenreserves via de Brede Herwaardering.
Reserves vloeiden terug naar sponsors en werknemers kregen verbeterde regelingen en lagere of geen premiebijdragen. Vut-regelingen werden vervangen door kapitaalgedekte pensioenen. Werknemers konden met 62 jaar al de norm van 70% van het laatstverdiende loon bereiken. Als besloten werd langer door te werken, werd een niveau boven 100% van het laatstverdiende loon gerealiseerd. Er is potverteerd, waardoor de fondsen nu onvoldoende vet op de botten hebben.

Er is in de jaren ’90, ultiem sterke beursjaren, onverantwoord huisgehouden met pensioenreserves. Overheid en toezichthouder hebben de plundering geĆ«ntameerd en zijn daarom medeverantwoordelijk.

DNB stelt dat pensioenfondsen te veel risico hebben genomen in hun beleggingsbeleid. Dat is juist, maar de oorzaak daarvan ligt niet primair bij fondsbestuurders. De toezichthouder dacht in de jaren ’90 dat rendementen van aandelen op lange termijn de dekkingsgraad overeind zouden houden en had er geen bezwaar tegen dat de beleggingsmix voor de helft uit aandelen bestond.

Pensioenbestuurders zijn foutief geadviseerd door zogenaamde Asset-Liability Managementstudies, die op basis van de toen hoge rendementen een steeds hoger percentage aandelen voorschreven. Deze destructieve studies vonden plaats op instigatie van de toezichthouder.

Pensioenfondsen zijn een soort bedrijf, met pensioen als product. Start met het weer gezond maken van balansen en verlies-en winstrekeningen. En laat ieder fonds bezien wat de mogelijkheden en risicotoleranties zijn.

Bron: ingezonden brief Frits Bosch

- FINANCE: Lees verder: 'sociale ramp dreigt vanaf 2012'...
- FINANCE: Lees verder: 'de analyse'...
- FINANCE: lees ook 'nog grotere 2e zeepbel in de maak' …

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.