zaterdag 7 augustus 2010

Waardeoverdracht pensioen, moet je dat doen?

Is het slim om pensioenrechten die je hebt van je vorige werkgever over te hevelen naar je nieuwe pensioenfonds? Soms wel, soms niet. Een nadere toelichting:

Moet ik al mijn pensioenrechten overhevelen naar mijn nieuwe pensioenfonds?

Als je wisselt van werkgever heb je recht op waardeoverdracht. Als jij wilt dat de pensioenwaarde wordt overgedragen van een oude pensioenuitvoerder naar je nieuwe pensioenuitvoerder, zijn de werkgevers en pensioenuitvoerders wettelijk verplicht daaraan mee te werken.

Hiervoor geldt één uitzondering, die nu wel heel actueel is. Veel pensioenfondsen mogen nu in verband met de tekortsituatie geen overdracht plegen. Dit is vastgelegd in de wet.

Bij iedere andere gelegenheid, ook nu, kun je altijd het verzoek indienen tot waardeoverdracht.

Waardeoverdracht verstandig?
Vroeger, toen bijna iedereen nog een eindloonregeling had, was waardeoverdracht noodzakelijk om je pensioenbreuk zoveel mogelijk te beperken. Tegenwoordig hebben veel werknemers een middelloonregeling met voorwaardelijke toeslagen (indexatie).

Hierbij is vooral van belang hoe de toeslagverlening is geregeld. Het is vrij gebruikelijk dat de aanspraken van de werknemers die nog pensioen opbouwen worden verhoogd met een looninflatie.

Inflatie
De pensioenen van de ex-werknemers en van de gepensioneerden worden dan verhoogd met een prijsinflatie. De looninflatie ligt gemiddeld genomen hoger dan de prijsinflatie, dus dat zou voor overdracht pleiten. De overgedragen aanspraken worden namelijk gezien als aanspraken van een nog actieve werknemer. Deze toeslagsystematiek wordt echter niet in alle gevallen toegepast, dus dat is al een eerste aandachtspunt.

Er is echter nog een complicerende factor die zeker nu actueel is. Van belang is namelijk ook wat er qua toeslagverlening verwacht kan worden.

Een indexatie op basis van prijsinflatie met een hoge zekerheid kan wel eens meer waard zijn dan een indexatie op basis van looninflatie met een lagere zekerheid. En juist die zekerheid staat met de huidige financiële situatie bij veel pensioenfondsen onder druk.

Veel fondsen hebben een zogenaamd herstelplan bij De Nederlandsche Bank moeten inleveren. De meest voorkomende herstelmaatregel in die plannen is het niet, of in sterk verminderde mate verlenen van toeslagen. En dat vaak voor een lange reeks van jaren.

Tot slot nog een niet onbelangrijke kanttekening. Er wordt nu heel sterk gekeken naar de toeslagverlening door pensioenfondsen. Vergeet echter niet dat er nog steeds veel rechtstreeks verzekerde pensioenregelingen zijn, waarbij geen enkele vorm van toeslagverlening plaatsvindt. Ook in geval van een beschikbare premie of zogenaamde defined contribution regeling dien je goed te bekijken of overdracht wel verstandig is.

Kortom, informatie inwinnen is erg belangrijk. Een eenduidig antwoord is niet te geven. Om de informatieverschaffing eenvoudiger te maken is door de politiek het toeslagenlabel bedacht. Door de financiële crisis is invoering hiervan echter op de lange baan geschoven.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.