dinsdag 17 augustus 2010

Al eens aan beleggen in Polen gedacht?

In Centraal-Europa ligt de republiek Polen. Het woord Polen is afkomstig van het Poolse woord ‘pole’ en dat betekent veld of vlakte. Het land heeft ongeveer 38,5 miljoen inwoners en de Poolse economie leeft, ondanks de wereldwijde kredietcrisis, sinds de toetreding tot de Europese Unie in 2004 sterk op.

Bij Polen denken wij al snel aan de vele auto’s en busjes met Polen die de Nederlandse snelwegen bevolken en aan Poolse (seizoens-)arbeiders die in het nieuws komen omdat ze hier dronken van de snelweg dan wel het spoor worden geplukt.

Polen heeft echt een aantal aantrekkelijke, positieve kenmerken waardoor een belegging in Polen wel eens een aardig rendement zou kunnen gaan opleveren. Zo maakte Polen, als enige land in de Europese Unie, in 2009 geen recessie maar een economische groei door van 1,7 procent. Ter vergelijk: de Europese Unie als geheel kende in 2009 een krimp van 4,2 procent. Voor heel 2010 wordt een economische groei verwacht van 2,6 procent en voor 2011 zelfs 3,1 procent. De inflatie is voor een ‘emerging country’ gematigd. In 2009 bedroeg deze 4 procent, voor 2010 wordt er 2,8 procent verwacht.

Deze economische groei wordt mede gedragen door de vele investeringen die er momenteel plaatsvinden in Polen. Er moet veel aan de infrastructuur gebeuren voor de komst van het Europees kampioenschap voetbal in 2012. Daarnaast zijn is het land rijk aan grondstoffen. Zo zijn er in 2007 en 2010 een vijftigtal concessies uitgegeven om de enorme schaliegasreserves in de Poolse bodem te onderzoeken. Schaliegas is aardgas dat gevangen zit in kleisteen. Polen kan hiermee een belangrijke gasleverancier worden. Dit najaar wordt er aan de Poolse kust alvast begonnen met de bouw van een terminal voor vloeibaar gas.

Na het vliegtuigongeluk in het westen van Rusland waarbij president Lech Kaczynski omkwam, moesten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden. Begin juli werd de liberaal Bronislaw Komorowski tot president gekozen. Deze keuze van het Poolse volk komt het investeringsklimaat ten goede. Komorowski heeft immers aangegeven naar een nauwere samenwerking te streven met de Europese Unie, Rusland en Duitsland en de oude communistische privileges af te willen schaffen. De Poolse regering wil in 2015 de euro invoeren.

Investeren in Polen is goed mogelijk door te beleggen in de ‘WIG-20’, de beursindex van de beurs in Warschau. Deze vertegenwoordigt de twintig grootste aandelen die op die beurs verhandeld worden. Het verloop van de index wordt hoofdzakelijk door een viertal fondsen bepaald. Dit zijn twee banken, één verzekeraar en een mijnbouwbedrijf. De verzekeraar is Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU). Het aandeel werd dit voorjaar naar de beurs gebracht, nadat na een jarenlang conflict met de Poolse overheid het Nederlandse Eureko afstand van haar belang deed. De emissie was negen maal overtekend. Met een totale marktwaarde van ongeveer 2 miljard euro was het de grootste beursintroductie ooit in Centraal-Europa.

De ‘Warsaw Stock Exchange’ (WSE) heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met NYSE Euronext en heeft daardoor toegang tot het handelsplatform van NYSE Euronext. Hierdoor verstevigt de WSE zijn leidende positie in Centraal- en Oost-Europa.

Het land is het niveau van de de Poolse landdag allang voorbij. De WIG-20 doet nu ongeveer 2455 punten, heeft een koers/winstverhouding van ongeveer 11 en een dividendrendement van ongeveer 2,2 procent. Dit jaar heeft de index tot nu toe ongeveer 2,8 procent aan koerswinst geboekt. Daarmee lijkt een belegging in Polen misschien saai, maar volgens mij kan deze, zoals gezegd wel degelijk kansrijk zijn. Een makkelijke manier om tegen geringe kosten in de WIG-20 te beleggen in euro’s is het Polen Certificaat van RBS (ISIN NL0000293306).

Bron: Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.