woensdag 1 september 2010

Zijn pensioenfondsen goedkoper dan zelf voor je pensioen sparen?



Een ‘verplicht pensioen is een prima idee’, maar dat ‘voor wat meer vrijheid goede argumenten zijn’.

Iedereen die zich verdiept in het Amerikaanse pensioensysteem (alles zelf doen), weet dat dit geen optie is. Wat dat betreft is ons collectieve pensioensysteem een zegen. Het is ook gemakkelijk, zeker in de uitkeringsfase. Immers een pensioenfonds betaalt het pensioen uit tot het overlijden en als je het allemaal zelf moet doen, dan zul je goed moeten rekenen of het overlijdensrisico gaan verzekeren.

Maar het collectieve kan wel een tandje minder, zeker voor mensen die een hoog inkomen hebben. Gelukkig zie je steeds meer pensioenfondsen die overgaan tot het ‘beschikbare premiestelsel’ en de consument een keuze geven.

Want er bestaan ook veel fabeltjes, ingefluisterd door pensioenbestuurders die hun eigen baan proberen te verdedigen.

In de eerste plaats de kennis over beleggen bij de pensioenfondsen. Net zoals het geval is bij beleggingsadviseurs, er zijn goede en slechte, maar hoe weet je dat? Het is wel altijd opvallend dat pensioenfondsen hun aandelen gaan verkopen als de beurs er slecht bij ligt (want dan dalen de dekkingsgraden). Grappig is dat die beleggingsattitude altijd aan particulieren wordt toegedicht.

Het tweede punt is dat pensioenfondsen goedkoper zouden kunnen beleggen. Ik waag dat te betwijfelen. De pensioenfondsen hebben voor het beleggen een apparaat nodig dat geld kost en sommige pensioenfondsen kiezen voor een actief beleggingsbeleid, terwijl het alom bekend is dat veel handelen ten koste gaat van het rendement.

Zelf beleggen is goedkoop, heel goedkoop. Laten we het maar even op een rijtje zetten:
Een rekening openen kost niets. Het storten van geld op de rekening kost niets. Het geld 15 jaar blokkeren (zodat je er niet aan kan komen) kost niets. Transacties, hoe klein dan ook, kunnen worden gedaan voor 0,5% en voor het beheer wordt 0,6% tot 1% per jaar gerekend. Dat is niet veel.

Maar het zou nog veel goedkoper kunnen. Transacties hoeven niet meer dan 0,1% te kosten en als consumenten bereid zijn zelf te beleggen (simpel hoor: koop trackers en je doet precies hetzelfde als een pensioenfonds; zorg ervoor dat je richting uitkeringsdatum switch van aandelen naar obligaties) dan is een jaarlijkse beheervergoeding ook niet nodig.

Het is wellicht provocerend, maar wel waar. Het wachten is op aanbieders van het product.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten