maandag 13 september 2010

Nieuwe kapitaaleisen voor banken in de steigers



Banken moeten beduidend meer eigen geld bezitten om een nieuwe financiële crisis te voorkomen.
Toezichthouders op banken hebben afgelopen zondag in Basel overeenstemming bereikt over forse hogere kapitaalbuffers voor banken.


Kapitaaleisen
Zo moet het gewone aandelenkapitaal vanaf 2015 4,5 procent van de bezittingen van banken uitmaken, tegen een huidige minimumeis van twee procent.

Daarnaast zijn ook de eisen voor de zogenoemde tier 1 ratio verhoogd. Die geeft het eigen vermogen van banken weer, als percentage van de naar risico gewogen bezittingen. De tier 1 ratio omvat het gewone aandelenkapitaal plus een aantal andere financieringsinstrumenten en moet vanaf 2015 minimaal zes procent bedragen, tegen een huidige eis van vier procent.

Nederlandse banken
Bovenop de tier 1-eis van zes procent komt nog een zogenoemde conserveringsbuffer van 2,5 procent , die moet voorkomen dat de buffers van banken in tijden van crisis uitgehold raken. Banken waarvan het eigen vermogen niet aan deze eis voldoet mogen geen dividend uitkeren aan aandeelhouders.

De totale eis voor de naar risico gewogen bezittingen wordt dus zes procent tier 1 kapitaal, plus 2,5 procent buffer, is 8,5 procent. Voor het gewone kapitaal komen de nieuwe regels neer op 4,5 procent aandelenkapitaal plus 2,5 procent buffer, is zeven procent.

De Nederlandse grootbanken kunnen vooralsnog redelijk uit de voeten met de nieuwe eisen voor de naar risico gewogen bezittingen. Per 30 juni dit jaar lag de tier-1 ratio bij Rabobank, ABN Amro, ING en SNS Bank respectievelijk op 14,9 procent, 12,3 procent, 11,2 procent en 11,1 procent.

Anti-cyclisch
Als extraatje moeten banken een anti-cyclische buffer aanhouden van nul tot 2,5 procent, waarbij deze buffer in goede economische tijden hoger moet zijn en onder slechte omstandigheden mag dalen.

De gedachte achter de verhoging van kapitaaleisen is dat banken een grotere buffer moeten hebben voor slechte tijden. Tijdens de financiële crisis leidden afschrijvingen op Amerikaanse hypotheken en daarvan afgeleide complexe financiële instrumenten tot grote verliezen voor de banken. Dit holde in rap tempo de kapitaalpositie en daarmee het vertrouwen in banken uit.

"De overeenkomsten van vandaag zijn een fundamentele versterking van de wereldwijde kapitaalstandaarden'', zei President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank, die het overleg had voorgezeten. "De bijdrage aan de lange-termijn financiële stabiliteit en groei zal aanzienlijk zijn. De overgangsafspraken stellen de banken in staat om de nieuwe standaarden te halen terwijl ze het economisch herstel bevorderen.''

De invoering van de nieuwe regels begint gefaseerd in januari 2013. Twee jaar later moeten ze volledig van kracht zijn. De aanvullende kapitaalbuffer van 2,5 procent wordt stapsgewijs ingevoerd tussen januari 2016 en januari 2019.

Kapitaalinjecties
De kapitaalinjecties van de overheid in banken mogen langer blijven bestaan. Ze mogen worden verlengd tot januari 2018, zo besloten de centrale bankdirecteuren in Basel.
President Axel Weber van de Duitse Bundesbank reageerde tevreden. "Ik ben blij dat het gelukt is vandaag tot een internationaal consistent en veeleisend raamwerk voor de minimumkapitaaleisen te komen.''

Bron: ANP/Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten