donderdag 9 september 2010

Overheid heeft belang bij hoge hypotheekmarge

Felle kritiek op plan beperking tophypotheek

Iedereen die spaart of een hypotheek heeft, begrijpt niet, sterker nog, is ronduit boos waarom de hypotheekrente zo hoog blijft, terwijl de spaarrentes in Nederland nu ver onder het NAP staan. De pensioenfondsen klagen steen en been over de lage rente. Ook de Kamer is er weer als de kippen bij.

VVD-kamerlid Weekers wil dat de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa), de concurrentie-waakhond en betaald door EZ, onderzoek gaat doen naar geheime prijsafspraken.
Samen met CDA-Blanksma-van den Heuvel en GL-Sap hebben ze kamervragen gesteld. Houd die Weekers overigens in de gaten. Hij wordt getipt als staatssecretaris van Financiën, kijken of ie dan nog zo ‘alert’ is).
Dat gaat hommeles worden tussen ministeries EZ en Financiën. Want u dacht toch niet dat de overheid als een onpartijdige scheidsrechter boven de partijen staat?

Nok, nok, ik ga u uit de droom helpen. In de discussie rond de hoogte van de hypotheekrente bewijst de overheid het tegendeel. Jan Kees de Jager heeft er alle belang bij dat de hypotheekrente nog een tijdje hoog blijft.

De banken zijn verslaafd geraakt aan vette hypotheekwinsten en dus hebben ze ervoor gezorgd dat hun klanten ook verslaafd aan hypotheken raakten. De bank als ‘pusher’.

Nederland is koploper in de wereld met hypotheekschuld; 50% van alle hypotheken worden niet afgelost en de gemiddelde hypotheekschuld is 2,5 maal het besteedbare huishoudinkomen. Wonen in Nederland is peperduur.

Banken verdienen goud geld aan hypotheken. En niet door méér hypotheken af te zetten, de woningmarkt zit echt op slot, maar doordat banken gesubsidieerd worden door de Europese Centrale bank goedkoper geld konden inkopen. Dat is lekker voor de overheid want die is voor 100% eigenaar van bank ABN AMRO en verzekeraar ASR (en beiden moeten nog verkocht worden). En de overheid zit ook nog met forse staatssteun aan SNS, Aegon en ING, naast 44 miljard! aan garanties op leningen. Vind u het gek dat Financiën blij is met de winsten van de banken?

Maar goed, Maria -ik heb overal verstand van- van der Hoeven van EZ vraagt de NMa een morsige regenjas aan te trekken en gaat onderzoeken of de bankiers indarkrooms op de 19de hole (het golfclubhuis) stiekem afspraken maken: “Amice, wij houden de rente nog even lekker hoog, wat gaat jouw toko doen?” Ha, ha, dat is helemaal niet nodig. ING, ABN AMRO en Aegon (de nummers 2, 3 en 4 op de hypo-markt) mochten van de ‘iron lady’ uit Brussel niet tot de drie gunstigste aanbieders behoren. Met zulke vrienden heeft de nr. 1 op de hypotheekmarkt RABO (marktaandeel 29%) helemaal geen vijanden meer nodig. RABO boekte dan ook een recordwinst in 1ste helft van dit jaar.

Ik kan u al vertellen wat de uitslag van het onderzoek zal zijn, want de ’speurhonden’ uit Den Haag hebben in 2009 de kredietverlening aan MKB onderzocht. De NMa constateert bij de te betalen rente “een hoge mate van parallelliteit”, eh in gewoon Nederlands: dat alle banken een vrijwel identieke rente vragen. Oplossing: bedrijven moeten kritischer worden en meer onderhandelen of zelfs overstappen. Dit mag een gospe worden genoemd, want tegelijkertijd zegt de NMa dat de bankwereld in Nederland oligopolisch inteelt is.

Daar ligt het echte probleem. Banken en verzekeraars hoeven, met alle steun van Wellink, niet te concurreren, en nieuwe (buitenlandse) banken krijgen nauwelijks een voet aan de grond in Nederland. Hierdoor is het consumenten in de hypo-markt lood om oud ijzer om over te stappen.
En de banken zelf? Niets aan de hand, mensen. Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat zij tientallen, ook buitenlandse banken vertegenwoordigt. Genoeg concurrentie zou je denken….. Droom nog even verder Staal, de top 5 neemt ruim 80% van de hypotheekproductie voor haar rekening en de grootste buitenlandse bank, BNP Paribas, heeft aandeel van slechts 5%.

Bron: Bank-blog

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten