donderdag 16 september 2010

Miljoenennota uitgelekt: fors bezuinigen, minder groei



De Miljoenennota van het demissionaire kabinet Balkenende is bij diverse media ter inzage gegeven. Hier een overzicht van uitgelekte maatregelen.

Aanstaande dinsdag presenteert minister Jan Kees de Jager de Miljoenennota, en publiceert het Centraal Planbureau de Macro Economische Verkenningen. Op hoofdlijnen is inmiddels duidelijk hoe die deze nota's eruit zien..

Economische groei
In de Macro Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau staat voor 2011 een groei van de Nederlandse economie met 1,5 procent in de boeken. Dat is een kwart procentpunt lager dan de eerdere prognose van 1,75 procent groei.
De werkloosheid zal volgend jaar uitkomen op 5,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel 425 duizend personen. Dat is 30 duizend minder dan de eerdere verwachting.
(Bron: FD, Telegraaf)

Bezuinigen: 3,2 miljard
Minister Jan Kees de Jager wil voor 3,2 miljard euro bezuinigen. Mede hierdoor komt het begrotingstekort volgend jaar vijf miljard euro lager uit dan eerder voorspeld. De verwachting voor het tekort bedraagt nu 3,9 procent in 2011, ofwel 23 miljard euro.
Bron; (FD, Telegraaf, RTL Nieuws)

Amtenaren: 4000 minder
Onderdeel van de bezuinigingen is een korting van 230 miljoen euro op de rijksoverheid in de periode tot 2015. Dat staat gelijk aan circa vierduizend ambetnaren minder. Deze maatregel komt bovenop een eerdere taakstelling van minus 630 miljoen euro bij de rijksoverheid.
(Bron: De Volkskrant)

Kinderopvangtoeslag
Een belangrijke korting is ook die op de kinderopvangtoeslag. Deze loopt op tot 300 miljoen euro in 2015 en komt voor rekening van ouders die hun kinderen naar kinderdagverblijven sturen.
Ook gaat er minder geld naar subsidies voor inburgering, en het onderhoud van wegen.
(Bron: De Volkskrant)

Winstbelasting omlaag
Als stimulans voor het bedrijfsleven gaat de vennootsschapsbelasting per 1 januari met een half procentpunt omlaag, naar 25 procent. Dit kost circa 200 miljoen euro. Het bedrijfsleven profiteert ook van tijdelijke crisismaatregelen, zoals een ruime verliesverrekening en een langere willekeurig afschrijving.
(Bron: FD)

Accijns sigaretten
Geld binnenhalen wil het kabinet ook met een verhoging van de accijns op sigaretten, voor een bedrag van 200 miljoen euro.
(Bron: FD, Volkskrant)

Hogere (verkeers)boetes
De boetes voor verkeersovertredingen gaan volgend jaar met 15 procent omhoog. Maar ook de andere 'lichte overtredingen' worden met hogere geldstraffen belast.
Zo gaan boetes voor hondenbezitters die hun dier laten lopen of plassen op verboden plekken omhoog, het verkeerd aanbieden van huisvuil wordt harder aagenpakt, en de boetes voor wildplassers, graffitispuiters, zwartrijders en fietsers die gevaarlijk rijden stijgen.
(Bron: Telegraaf)

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten