dinsdag 21 september 2010

De Jager: de geldkraan moet dicht



Het is tijd om de geldkraan dicht te draaien en de eerste stappen te zetten om de begroting weer op orde te brengen. Dat betoogde minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag op Prinsjesdag bij de aanbieding van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

Daarin is een pakket bezuinigingsmaatregelen opgenomen dat de komende jaren tot 3,2 miljard euro oploopt. Hoewel er optimistische berichten zijn over de economie zijn er volgens De Jager ook nog steeds zorgen en onzekerheden. Pensioenfondsen incasseren volgens hem flinke klappen en burgers en bedrijven blijven de gevolgen van de crisis voelen. ,,Hoe staan we ervoor? Beter dan slecht, minder dan goed en veel minder dan goed genoeg'', aldus De Jager.

Het demissionaire kabinet bezuinigt de eerder afgesproken 1,8 miljard euro in 2011. Daarnaast komt nog de 3,2 miljard euro voor de komende jaren. De bezuinigingen zijn volgens De Jager stevig en ook voelbaar in de portemonnee van de burger. De koopkracht van de gemiddelde Nederlander gaat er volgend jaar licht op achteruit. Volgens De Jager is het belangrijk dat ,,de pijn zo zacht mogelijk is en zo kort mogelijk duurt''.

Het Nederlandse begrotingstekort ligt momenteel ruim boven de Europees toegestane grens van 3 procent. De Nederlandse staatsschuld is omhoog geschoten van bijna 40 procent tot 66 procent, en is in guldens én euro's nog nooit zo hoog geweest.

Volgens De Jager is het op orde brengen van de begroting ook nodig om niet het risico te lopen het vertrouwen van de kapitaalmarkt te verliezen. ,,Door de Europese schuldencrisis is immers duidelijk geworden dat landen die hun schulden niet aflossen zwaar gestraft worden door de kapitaalmarkt.''

Bron: ANP/Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten