zondag 5 september 2010

Uw rechten bij langer doorwerken



Mensen moeten langer doorwerken. De overheid hoopt dat u het beeld voor u ziet van een vitale oudere die stralend bij zijn oude bedrijf of elders aan de slag gaat na pensionering. Dat optimisme is lang niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen zullen simpelweg aan de slag moeten blijven voor het geld. Wat betekent dat voor u?

De gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan, is sinds 2000 gestegen van 60 naar 62 jaar. Het begin is er, of u nu voorstander bent van langer doorwerken of niet.

Hoe kunnen 65-plussers weer aan de slag? Ze kunnen bij hun oude bedrijf blijven werken, bij een andere werkgever gaan werken, via een uitzender aan de slag of zelfstandige worden.
Daarnaast heeft u in sommige gevallen, als u inkomsten krijgt uit dienstverband, recht op de zogeheten doorwerkbonus, ofwel nieuwe heffingskorting die per 1 januari 2009 is ingegaan.

Doorwerkbonus
U krijgt de doorwerkbonus als u aan een aantal voorwaarden voldoet. De oudere moet in of vóór 1947 zijn geboren en in 2009 meer dan 8859 euro aan inkomsten uit werk hebben gehad.
De doorwerkbonus krijgt u automatisch als u aangifte hebt gedaan voor de inkomstenbelasting. Het is ook mogelijk een voorlopige aanslag te vragen voor de doorwerkbonus. Mensen die geen aangifte hebben gedaan, maar wel recht hebben op de doorwerkbonus, gaat de belastingdienst eind van dit jaar hierop attenderen middels een brief.

Om mensen te stimuleren door te blijven werken tot in elk geval hun 65ste jaar, loopt de hoogte van de doorwerkbonus op naarmate u dichterbij de leeftijd van 65 jaar komt. De hoogte van de doorwerkbonus hangt af van de leeftijd die de betrokkene bij het begin van het kalenderjaar heeft. In het jaar waarin iemand 65 jaar wordt neemt de bonus weer af, omdat in dat jaar het doel al wordt bereikt: het doorwerken tot het 65ste jaar.
Wilt u meer weten over de doorwerkbonus, dan kunt u hier klikken.

Geen premies afdragen
Voor ouderen die na hun pensioen doorwerken is er nog meer fiscaal voordeel. U hoeft geen premies meer af te dragen zoals de werkloosheids (ww)- en arbeidsongeschiktheidspremies (wia).
Dat klinkt mooi, maar als u na uw 65ste werkloos raakt of arbeidsongeschikt, krijgt u geen ww of wia-uitkering. Wel kan iemand de werkgever aansprakelijk stellen als gedurende de werktijd een 65-plusser een duim verliest omdat hij tussen een stansmachine komt. Maar ja, dat zal snel een rechtsgang worden en daar wordt niemand vrolijk van.

Anders ligt het bij het doorbetalen bij ziekte. Het doorbetalen van het loon bij ziekte is sinds enkele jaren een verplichting van de werkgever en wordt niet meer door de overheid betaald. Het is dus geen sociale verzekering meer. Werkt u via een uitzender of bent u in dienst van uw oude bedrijf, dan moet uw werkgever u wel bij ziekte uitbetalen.

Ontslagbescherming
En ook de regels rond ontslagbescherming zijn op u van toepassing. ”De ontslagbescherming is opgenomen in het wetboek”, zegt mr. Henny van den Hurk van het Tilburgse Gommer & Partners Pensioen Advocaten. ”Die regels gelden dus ook voor iemand van 65 jaar en ouder.” Zo verwacht Van den Hurk ook dat zieke doorwerkers verplicht moeten reïntegreren. Daarbij moet worden opgemerkt dat zulke gevallen niet zo vaak zullen voorkomen.

Als een 65-plusser na pensionering gaat werken in de metaalbranche, zal ook de cao in die branche op de oudere van toepassing zijn. ”Is er geen cao, dan zal de gepensioneerde zelf moeten onderhandelen met zijn werkgever.”

Een werkgever die een 65-plusser een arbeidscontract voor bepaalde tijd aanbiedt, is ook gehouden aan de regels voor verlenging van arbeidscontracten. Dat betekent dat de werkgever het contract maximaal drie keer mag verlengen (binnen een periode van 36 maanden). Daarna moet de oudere een vast contract krijgen.

Doorwerkcao
Om de huiver van veel werkgevers gepensioneerden in dienst te nemen, weg te nemen, is de zogeheten doorwerkcao in het leven geroepen. Deze cao biedt ook meer rechten voor de gepensioneerde werknemer.
De doorwerkcao is een initiatief van Stichting Senior Werkt, samen met de Vereniging voor Doorwerkgevers en vakbond LBV. Gepensioneerden treden in dienst bij Doorwerkgever, een bedrijf dat de mensen vervolgens onder de arbeidsvoorwaarden van de doorwerkcao bij andere ondernemingen detacheert.
In de doorwerkcao mag een werkgever het arbeidscontract, dat een periode van drie maanden beslaat, onbeperkt verlengen. Die bepaling moet werkgevers over de streep trekken gepensioneerden in dienst te nemen.
Krijgt de 65-plusser bij arbeidsongeschiktheid geen geld uitgekeerd, in de doorwerkcao is bijvoorbeeld opgenomen dat de werknemer gedurende de looptijd van het contract wel recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (85% van het brutoloon)

Er zijn nog maar weinig werkgevers die gebruik maken van de doorwerkcao. Het gaat om zo’n 100 bedrijven en 1000 doorwerknemers. Hoeveel doorwerknemers er in totaal zijn, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek niet, maar het zijn er in ieder geval minstens 25.000.

Connexxion Taxi Services (CTS) is één van de bedrijven die de doorwerkcao hanteert. Waarom? Volgens CTS zijn oudere werknemers ”zeer waardevol” voor het vervoer van met name kinderen die net een beetje extra structuur nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze adhd hebben of gehandicapt zijn. Het is dan van belang dat er niet bij elke rit een andere chauffeur achter het stuur zit.
Daarnaast is het bijna onmogelijk om werknemers na hun 65ste nog te verzekeren, aldus Connexxion Taxi Services. ”Mensen vinden het belangrijk dat ze verzekerd zijn. We passen de doorwerkcao toe bovenop onze eigen arbeidsvoorwaarden. De werknemers zijn blij dat zij arbeidsvoorwaarden hebben die specifiek op hen van toepassing zijn”.

De doorwerknemers van CTS verdienen evenveel als wanneer zij in loondienst zouden zijn, aldus het bedrijf. ”Dit is ook zo bepaald in de doorwerkcao. Daarnaast verdienen zij persoonlijk misschien wel meer. Zij hebben tenslotte inkomsten uit aow, eventueel aanvullend pensioen en inkomsten uit werk”, laat het bedrijf in een reactie weten.

Automatisch ontslag
In de meeste arbeidsovereenkomsten of cao’s zal, als de oudere de leeftijd van 65 jaar heeft gehaald, een bepaling zijn opgenomen waarin staat dat op die leeftijd automatisch ontslag volgt.
Maar dat geldt niet voor alle overeenkomsten. U kunt dan onderhandelen met de werkgever, maar als u per se wilt blijven, en uw werkgever wil dat u met pensioen gaat, zult u naar alle waarschijnlijk bij de rechter aan het kortste eind trekken. ”De Hoge Raad heeft eerder bepaald dat een leeftijd van 65 jaar wel een normale leeftijd is om met pensioen te gaan”.

Werkgevers en werknemers moeten wel opletten hoe zij het doorwerken het beste vorm kunnen geven. Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen van het gelijknamige advocatenkantoor in Utrecht loopt de huidige arbeidswetgeving namelijk achter bij wat er in de maatschappij gebeurt.
”De overheid wil graag dat mensen langer doorwerken, laat haar dan ook de wet aanpassen”, zegt hij.
Hij doelt op de zogeheten Ragetlie-regel. In die zaak stelde de rechter dat een werknemer zijn ontslagbescherming niet verliest als hij er (onder druk) mee instemt dat zijn vaste arbeidscontract wordt omgezet in een tijdelijk contract. Normaal gesproken loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch af, maar als er sprake is van een dergelijke omzetting heeft de werkgever ontslagtoestemming nodig van het UWV Werkbedrijf of de kantonrechter.

”De gedachte van de werkgever was om zo werknemers te beschermen, maar die werkt in de praktijk voor mensen die na hun 65ste willen doorwerken, onhandig uit”.
Als de werknemer drie maanden en een dag lang thuis zit en vervolgens weer bij zijn baas gaat werken, kunnen werknemer en werkgever volgens de wet wel weer een contract voor bepaalde tijd sluiten dat automatisch afloopt.

Volgens Van Gelderen kan de Ragetlie-regel opzij worden gezet als het arbeidscontract door de werknemer van tevoren schriftelijk is opgezegd of als het vaste contract wordt ontbonden door de rechter.
Maar, ”de overheid zou de wetgeving natuurlijk gewoon moeten aanpassen en vastleggen dat de Ragetlie-regel niet geldt bij tijdelijke contracten die worden aangegaan na de pensioendatum”.

Steeds meer mensen in de leeftijd van 65 tot 70 jaar blijven werken. In 2001 waren er 639.000 mensen in die leeftijdsgroep van wie er 37.000 bleven werken, aldus cijfers van het CBS. Dit komt overeen met 6%. In 2009 verdubbelde dit percentage naar 12%. Toen werkten 91.000 van de 756.000 mensen die met pensioen gingen, door. De groep van 91.000 bestaat uit zowel werknemers als zelfstandigen.

Bron: DFT-geld

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten