dinsdag 21 september 2010

Verlagen opvangtoeslag klap voor ouders



Ouders met kinderen die naar de opvang gaan, hebben volgend jaar fors minder te besteden. Het verlagen van de kinderopvangtoeslag, een van de maatregelen die het kabinet voor volgend jaar neemt, treft hen hard in de portemonnee.

Dat blijkt uit de dinsdag bekendgemaakte koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van de Miljoenennota.

,,Wel of geen kinderopvang scheelt tientallen euro's per maand'', aldus de organisatie. Ook gepensioneerden leveren flink in. Zij hebben er vooral last van dat de pensioenuitkeringen niet worden geïndexeerd. ,,Over het algemeen gaat bijna iedereen erop achteruit. Dit varieert van een paar euro’s per maand voor de lagere inkomens tot rond de 20 euro per maand voor de hogere inkomens'', zo meldt het Nibud.

Voor het tweede jaar op rij hebben de meeste consumenten in 2011 minder te besteden. Op allerlei bestaande maatregelen wordt iets gekort. Wellicht neemt straks het nieuwe kabinet nog andere maatregelen die invloed hebben op de portemonnee van 2011, benadrukt het Nibud.

Op basis van de huidige Miljoenennota ziet het Nibud dat vooral de kosten voor de zorgverzekering flink omhooggaan. Hierdoor gaat ook de zorgtoeslag, het bedrag dat mensen kunnen terugkrijgen, omhoog. Dat betekent dat mensen die nu net geen recht hebben op zorgtoeslag, dat volgend jaar wel kunnen krijgen.

Gepensioneerden die naast de AOW een aanvullend pensioen krijgen, zullen merken dat de pensioenuitkering hetzelfde blijft, vanwege de problemen bij de pensioenfondsen. De AOW-uitkering gaat wel iets omhoog. Vooral ouderen die vervroegd met pensioen zijn en daardoor nog geen AOW ontvangen, gaan er ,,behoorlijk'' op achteruit.

De kinderbijslag blijft op het niveau van 2009. Ook het maximumbedrag van het kindgebondenbudget wordt bevroren. Wel wordt het bedrag voor het tweede en de daaropvolgende kinderen verhoogd. Dit is vooral goed nieuws voor grote gezinnen.

Bron: Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten