
Vandaag velt de commissie-Scheltema een oordeel over de ondergang van DSB Bank. Wordt het bijltjesdag?
Het is één van de opmerkelijkste faillissementen ooit in Nederland. Selfmade bankier Dirk Scheringa ziet in het najaar van 2009 zijn levenswerk DSB Bank in luttele weken de afgrond in duikelen.
In de weken vóór het bankroet op 19 oktober ontspint zich een waar koningsdrama. Scheringa spreekt aan het slot woorden die een onsterfelijke status hebben bereikt: "Ik ben niet failliet gegaan, ik ben kapotgemaakt."
Gekoesterde reputaties
Vandaag wordt duidelijk of de ondernemer uit Wognum die uitspraak staande kan houden. Na driekwart jaar onderzoek en enkele keren uitstel van publicatie, velt de commissie-Scheltema eindelijk een oordeel over de oorzaken van de ondergang van DSB.
De belangen zijn groot. Een flink aantal zorgvuldig gekoesterde reputaties staat op het spel. Die van Nout Wellink bijvoorbeeld, de president van toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB), van wie bekend is dat hij internationale ambities heeft. Heeft Wellink tijdig en stevig genoeg ingegrepen bij DSB? De politieke reacties op het rapport zullen voor hem cruciaal zijn.
Claimstichtingen
Het rapport zal ook een oordeel vellen over het handelen van oud-bestuurders en -commissarissen van DSB Bank, onder wie Dirk Scheringa en Hans van Goor. Hebben zij tijdig het imagoprobleem van DSB Bank aangepakt?
Niet alleen de reputaties kunnen worden gemaakt en gebroken, ook liggen omvangrijke schadeclaims op tafel. Claimstichtingen als de Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman zullen hún gelijk in het rapport proberen te lezen om zo een oplossing voor gedupeerde klanten te forceren.
Mediaoorlog
Voor de curatoren biedt het onderzoek mogelijk aanknopingspunten om de voormalige bestuurders en commissarissen van DSB Bank aansprakelijk te stellen voor de schade.
Op hun beurt is het voor de oud-bestuurders van DSB Bank van eminent belang hoe Scheltema over DNB oordeelt. Scheringa heeft in de mediaoorlog die vlak na het faillissement van zijn bank losbarstte, vaak gezegd dat het handelen van DNB heeft geleid tot het bankroet van DSB.
Lek DNB
Hij had het lot van zijn bank in handen gelegd van de toezichthouder in de verwachting dat die een liquiditeitsvangnet van euro 5 mrd bij andere Nederlandse banken zou regelen. Dat mislukte echter. Daarnaast is Scheringa ervan overtuigd dat DNB de aanvraag van de noodregeling naar de media heeft gelekt, waardoor er opnieuw spaargeld uit stroomde.
Het antwoord op deze vragen zal bepalen of de voormalige bestuurders hun aangekondigde claims tegen DNB zullen voortzetten. Hun advocaat, Frank 't Hart, heeft al gedreigd met een strafrechtelijke aangifte tegen DNB.
Bron: Z24
Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.