dinsdag 4 mei 2010

Aanval op de woekerpolissen oogst succes

Nederlanders stappen massaal over op banksparen omdat het een transparant alternatief is voor een dure pensioenverzekering of spaarhypotheek. Sinds 1 april kunnen ontslagen werknemers met hun bruto ontslagvergoeding ook terecht op een (geblokkeerde) bankspaarrekening en hoeven daarvoor dus geen dure BV meer op te richten. .

Het banksparen werd ruim twee jaar geleden geïntroduceerd. Het parlement was geschrokken van alle verhalen over woekerpolissen en provisiecarrières en wilde meer concurrentie op de markt van spaarhypotheken en levensverzekeringen. Door ze toe te staan bankspaarproducten te ontwikkelen kregen de banken toegang tot deze enorme markt van 7 miljard euro.

Aanvankelijk kwam de spaarvorm maar moeilijk op gang, omdat tussenpersonen bang waren hun aantrekkelijke provisies van de verzekeringen kwijt te raken. Toen de golven negatieve publiciteit over hun torenhoge provisies in het hart van de kredietcrisis, steeds hoger gingen, draaiden ze bij. Inmiddels zijn de provisies van de meeste financiële producten goed zichtbaar, al tonen de meeste klanten er nog maar weinig belangstelling voor.

De kracht van banksparen is dat het een helder product is en een duidelijke structuur heeft: je stort bruto geld op een geblokkeerde rekening, ontvangt daar rente over of gaat er mee beleggen en uiteindelijk volgen er later uitkeringen die wel belast zijn.
Belangrijk voordeel van deze manier van sparen is dat over het opgebouwde kapitaal weinig of zelfs geen vermogensrendementheffing van 1,2 procent betaald hoeft te worden. Bij bankspaarhypotheken is de vrijstelling na 15 jaar 33500 euro en na 20 jaar zelfs 147500 euro. Met het bankspaartegoed lossen deelnemers uiteindelijk in een keer hun hypotheekschuld af.

Met de introductie van de gouden handdrukrekening lijkt de opmars van het banksparen niet meer te stuiten. ABN Amro, SNS REAAL en Brandnewday kwamen onlangs met mogelijkheden om een gouden handdruk bruto op een spaarrekening te storten, Rabobank en Delta Lloyd zullen voor de zomer volgen.
Er worden veel meer gouden handdrukken betaald dan de meeste mensen denken. Toen de economie in 2003 een klein dipje vertoonde, kregen 170 000 mensen een vertrekregeling. Vorig jaar lag dat aantal naar schatting boven de 200 000 en ook dit jaar zullen vele tienduizenden mensen naar mogelijkheden zoeken hun handdruk van gemiddeld 30 000 euro zo rendabel mogelijk te plaatsen. Bij SNS is de minimuminleg 5000 euro, bij ABN 10 000 euro. De handdrukken zijn dus lang niet allemaal van goud.

Wat niemand twee jaar geleden verwachtte is wel aan het gebeuren. Het banksparen drukt de verzekeringsproducten in hoog tempo naar de achtergrond. Volgens een onderzoek van de consultant IG&H is al 30 procent van alle hypotheek- en pensioenproducten verkocht op basis van het bankspaarsysteem. De verwachting is dat dat over twee jaar al de helft is.
Voor bank-verzekeraars als SNS REAAL en ING is dit een heel bijzondere ontwikkeling, omdat bank en verzekeringstak meer dan vroeger op de Nederlandse markt elkaars concurrenten zijn geworden. .



Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten