maandag 17 mei 2010

Is paniek rond de daling van de Euro terecht?


De paniek van de dalende Euro van de laatste dagen is niet geheel terecht! De paniek ging zelfs zover dan sommigen pleitten voor herinvoering van de gulden. Er zijn zeker ook voordelen verbonden aan een lagere Euro. Neem bijvoorbeeld onze exportpositie. Nederland is voor haar economie voor een belangrijk deel afhankelijk van de export. Onze export wordt bij een lagere Euro immers goedkoper. Feit is dat de Euro nog steeds is overgewaardeerd.

De feiten:

1.Sinds de invoering van de Euro op 1 januari 1999 staat de huidige koers van de Euro (1.2373) nog altijd ruim vijf cent hoger als de introductiekoers (1.1837).En het is nog altijd mijlenver boven de laagste dollarkoers van $0,8476 op 20 september 1999.

2.Wordt gecorrigeerd op prijsverschillen tussen het eurogebied en de VS dan bedraagt de laagste koers geen $0,8476 maar slechts $0,72.

3. De Euro bestaat nu bijna 2950 handelsdagen. Op iets meer dan de helft van deze tijdsduur (nu bijna 1600 dagen) stond de euro onder het huidige koersniveau van $1,23. Hieruit volgt dat de euro in verhouding met de dollar nog altijd bovengemiddeld duur is.

4. Een lagere eurokoers is goed voor onze export. Bij de laatste CPB raming wordt voor de komende bijna 2 jaar nog uitgegaan van een eurokoers van $1,43. De munt staat nu pakweg twintig dollarcent lager. Op basis van deze gegevens zou dit betekenen dat wanneer deze situatie nog tot 1 januari 2012 aanhoudt dit één procent meer export oplevert. Dus 0,2 procent hogere economische groei.

5.Bang zijn voor deflatie? Dank zij de goedkopere euro gaan we juist inflatie importeren! Immers alle goederen en diensten uitgedrukt in een andere valuta dan de Euro worden duurder.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.