woensdag 19 mei 2010

Waar doe je nou goed aan. Sparen of aflossen?


De maand mei is de vakantiegeld maand. Volgens een recent Nibud onderzoek zullen veel mensen het vakantiegeld dit jaar gebruiken om schulden af te lossen. Een andere optie is geld sparen als appeltje voor de dorst of voor het geval er nog slechtere tijden aanbreken. Maar wat is wijs?

Wie kiest voor sparen en geen risico wil lopen, moet zich tevreden stellen met een bescheiden rente van 2 procent. Het is wel even slikken als je de spaartarieven van vrij opneembare rekeningen leest. De meeste banken bieden veelal een schrale rente van 1%. ‘Prijsstunters’ gaan tot 2,5%. Het gemiddelde ligt op ongeveer 2%.
Houd je rekening met de Nederlandse inflatie van ongeveer 1 procent en de belastingheffing op vermogen van 1,2 procent per jaar, dan levert sparen zo goed als niets op. Maar er is een schrale troost: je wordt er ook niet armer van!
Alternatieven zijn echter ook niet voorradig of dun gezaaid.

Een overzicht van de mogelijkheden:

1 – Sparen tegen maximaal 2,5%
Wie de hoogste rentes zoekt bij vrij opneembare rekeningen, zonder voorwaarden, komt op dit moment uit bij de LeasePlan Bank (2,54 procent) en MoneyYou (2,3 procent). Zij bieden op dit moment de hoogste rente.

Voor LeasePlan Bank is van belang dat het gelijknamige autoleasebedrijf tijdens de kredietcrisis een fors beroep heeft moeten doen op leningen die met staatsgaranties zijn uitgegeven. LeasePlan Bank valt wel onder de depositogarantieregeling, die spaartegoeden tot honderdduizend euro dekt in geval van faillissement.

MoneyYou is een dochter van ABN Amro en maakt sinds april 2010 gebruik van ABN Amro's dekking onder het garantiestelsel. Spaarrekeningen bij MoneyYou en ABN Amro moeten dus bij elkaar worden opgeteld voor de depositogarantie.

2 – Spaarrente van meer dan 2,5%
Een wat hogere rente valt ook te halen bij rekeningen met extra voorwaarden, zoals Bonussparen van Friesland Bank. Deze rekening levert 2,75 procent rente op, maar werkt wel met een minimuminleg van 35 duizend euro en een bonusrente over het laagste saldo.
Ander voorbeeld is de Ohra Maandspaarrekening (2,6 procent rente), waarbij je verplicht bent maandelijks tussen de 25 en 250 euro in te leggen.

3 - Staatsobligaties
Vergelijkbaar met risicoloos sparen is geld uitlenen aan de Nederlandse staat. De kans dat Nederland vergelijkbaar wordt met Griekse toestanden is gering.

Nederlandse staatsleningen met een looptijd tot zeven jaar leveren dezer dagen minder dan 2 procent rente per jaar op. Je moet geld dus minimaal zeven jaar of meer uitlenen aan de Nederlandse staat wil je meer dan 2 procent rente krijgen. Conclusie: Staatsobligaties met een looptijd van zeven jaar is nauwelijks aantrekkelijker in vergelijking met vrij sparen.

4 - Spaardeposito
Alternatief voor staatsobligaties zijn spaardeposito's bij banken, waarbij het geld voor langere tijd vast staat. Hiervoor geldt dat je per medio mei voor de meeste deposito's met een looptijd van vijf jaar zo'n 3 procent rente krijgt, met uitschieters naar 4 procent bij LeasePlan Bank en NIBC Direct.

Je moet jezelf wel afvragen of het handig is spaargeld voor langere tijd vast te zetten. Dat is vooral interessant als de inflatie en het daarmee samenhangende risico op geldontwaarding, laag blijft. De vooruitzichten hiervan zijn minder rooskleurig geworden, doordat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn reputatie als inflatiebestrijder op het spel heeft gezet door steunoperaties voor zuidelijke eurolanden.

Bekijk je de trends van het afgelopen half jaar, dan is al enige tijd sprake van een aanhoudende daling van vaste spaardeposito's ten gunste van rekeningen met een korte opzegtermijn.

Jagen op rendement kan uiteraard ook door te beleggen in aandelen of goud. Dergelijke investeringen zijn echter strikt genomen geen gelijkwaardig alternatief voor sparen. Het uitzicht op een aanzienlijk hoger rendement betekent immers dat de kans op (tijdelijke) verliezen ook fors toeneemt. Dit bleek begin mei nog eens bij de beurspaniek rond de Griekse schuldencrisis.

6 - Schuld aflossen
Uit een op 12 mei gepubliceerde enquĂȘte van budgetinstituut Nibud, blijkt dat meer Nederlanders dit jaar vakantiegeld willen gebruiken voor het aflossen van schulden. Sparen is minder populair. Verwonderlijk is dat niet, want het afbetalen van consumptieve schulden is inderdaad een aantrekkelijke optie.

Voor persoonlijke leningen, rood staan en creditcard-kredieten bedragen de leentarieven al gauw 7 tot 10 procent. Aflossen met spaargeld waarop je 2 procent rente krijgt is dus een goed alternatief om gratis voordeel te behalen.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.