vrijdag 21 mei 2010

De portemonnee-wijzer wijst jouw portemonnee de juiste weg

Stel dat jouw portemonnee zou kunnen stemmen, welke partij zou dan als beste uit de bus komen? Een ideale manier dus om te kijken hoe de standpunten van de verschillende politieke partijen uitpakken voor jouw portemonnee.

De economie wordt hét thema van deze verkiezingen. De komende jaren zullen er miljarden euro’s moeten worden bezuinigd. Politieke partijen zullen vaak roepen dat zij de 'burger' of een bepaalde groep burgers zoals huiseigenaren sparen, maar is dat ook zo? En geldt dat dan ook voor jouw portemonnee?

In tegenstelling tot bij de Stemwijzer of het Kieskompas gaat het bij de portemonnee-wijzer niet om wat je vindt, maar om wat jij bent. Zo vragen de wijzer niet of je voor of tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek bent, maar of je een hypotheek hebt.

Wat moet ik met de uitslag?

In tegenstelling tot andere ‘kieshulpjes’, kijkt deze stemwijzer alleen naar je persoonlijke financiële situatie. Uitgangspunt is dat je er financieel niet op achteruit wil gaan. In de praktijk hoeft dat natuurlijk niet doorslaggevend te zijn bij het uitbrengen van je stem. Niet iedereen met een koophuis zal in alle gevallen tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zijn, en niet iedere werkende wil vóór zijn 65ste stoppen.

Daarnaast kijkt de wijzer alleen naar de korte termijn. Lange termijn gevolgen van beleid zijn niet meegewogen. Een voorbeeld: een partij die geen grote bezuinigen doorvoert, is op korte termijn mogelijk gunstig, maar op de lange termijn misschien juist niet omdat het de economische groei verzwakt. En dat raakt jouw portemonnee natuurlijk uiteindelijk wel.

De portemonnee-wijzer geeft geen 'stemadvies', maar is wel handig om te bekijken welke plannen politieke partijen in hun programma’s hebben staan die je in jouw portemonnee voelt.

Bron: Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.