dinsdag 11 mei 2010

De verkiezingen en de hypotheekrenteaftrek

De discussie over de “H” (hypotheekrenteaftrek) is al jaren een hot item en wordt met de komende verkiezingen in zicht weer actueel. Zal de hypotheekrenteaftrek blijven nu er ook drastisch bezuinigd moet worden? Menigeen heeft zijn hypotheek ooit afgestemd op de netto hypotheeklasten. Hoe reëel dit is en blijft moet nog blijken.

Strikt genomen kan je beter je hypotheek op je brutolasten vastleggen. Als dat financieel (volgens de gestelde norm) haalbaar is, dan is het geld wat je van de belasting terug krijgt een extraatje en kan je het gebruiken voor bijvoorbeeld het onderhoud van je woning. Maar veel mensen krijgen maandelijks het bedrag al terug van de belasting (voorlopige teruggaaf) en hebben het ook nodig om een koopwoning te kunnen bekostigen. Want let wel, de Nederlandse overheid heeft jaren gestimuleerd dat we massaal moesten gaan kopen. Hier is massaal gevolg aan gegeven. Huren is langere tijd uit de gratie geweest.

Als op enig moment de hypotheekrenteaftrek deels of geheel wegvalt, is het voor velen haast onmogelijk om het huis te kunnen blijven bekostigen. Je moet er bovendien toch niet aan denken dat de rente op de kapitaalmarkt ook nog eens gaat oplopen. In dat geval zal de hypotheekrente ook hoger worden.

De politieke partijen zijn al jaren verdeeld hoe de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Strikt genomen realiseren ze zich allemaal wel dat er iets moet gebeuren, alleen zijn de maatregelen verdeeld. Het is altijd goed te weten waar een partij voor staat. Hieronder een korte samenvatting van de uitgangspunten van de meeste partijen.

VVD - Afblijven van de hypotheekrenteaftrek en als tijdelijke stimulans de overdrachtsbelasting laten vervallen.
CDA - Afblijven van de hypotheekrenteaftrek. Wel is de vraag uitgezet waar mogelijk bezuinigd kan worden.
PvdA - Er moet gehandeld worden en dat kan betekenen afschaffen, geheel of deels. Eventueel één soort subsidie voor een bepaalde doelgroep.
PVV - Niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek, in zijn geheel laten bestaan.
SP – Aftrek beperken voor hypotheken tot 350.000,- Hypotheken die daarboven komen genieten geen aftrek meer.
D66 - De hypotheekrenteaftrek beperken. Beperken tot zo’n 30%.
Groen Links - Het systeem moet uiteindelijk in zijn geheel afgebouwd worden. Dit moet in een tijdsbestek van zo’n 25 jaar gaan plaatsvinden.
SGP - Het hele belastingstelsel moet opnieuw neergezet worden, de hypotheekrenteaftrek beperken en de belastingen omlaag. De overdrachtsbelasting afschaffen.
Christen Unie - Maximeren op 42% bij de nieuwe hypotheken. Het moet uiteindelijk een rechtvaardiger (qua inkomen) systeem worden. Starters moeten geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.
Partij voor de dieren - Beperken tot woning tot 1 miljoen. Daarboven geen hypotheekrenteaftrek meer.
Trots op Nederland - Vooralsnog afblijven van de hypotheekrenteaftrek en later opnieuw bekijken. Wel de overdrachtsbelasting afschaffen.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.