donderdag 13 mei 2010

Meer maand dan geld


Komt je dat bekend voor? Meer maand als geld hebben? Een digitaal huishoudboekje bijhouden is een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Een simpele financiële administratie zorgt ervoor dat je opnieuw controle krijgt over jouw geld. Je weet precies wat je maandelijks binnenkrijgt en hoeveel ruimte je hebt om dingen te kopen die je nodig hebt of graag wilt hebben. Leer in vijf stappen eenvoudig te budgetteren zodat je de maand financieel weer rond komt. Wellicht dat je dan weer meer geld hebt dan maand!

De meeste mensen bewaren hun bankafschriften en slaagt er het grootste deel van de tijd in om de rekeningen op tijd betaald te krijgen. Hoewel dat al een goed uitgangspunt is, geeft op een zorgvuldige manier met geld omgaan nog geen inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met deze simpele cursus in vijf stappen leer je heel gemakkelijk je inkomsten en uitgaven bijhouden, zodat je weet hoeveel rek er in je financiële situatie zit.

Stap 1 - Zorg voor een digitaal ‘huishoudboekje’
Een goed financieel overzicht past op één A4-tje. Je hebt niet eens een excelsheet nodig, want je kunt op Internet gratis of tegen een kleine vergoeding hele goede digitale huishoudboekjes downloaden. Een voorbeeld hiervan is de Cashflowmanager van het Nibud. Om meer grip op geld te krijgen, heeft het Nibud de C@shflow Manager geïntroduceerd. Hiermee kun je digitaal een persoonlijke begroting maken. Begin daarmee zodat je aan de slag kunt met jouw financiële administratie.

Stap 2 - Inventariseer de maandelijkse inkomsten: Hoeveel verdien je?
Welk bedrag komt er maandelijks binnen aan loon, salaris, pensioen of andere uitkeringen? Schrijf op wat je maandelijks verdient of binnen krijgt. Let er hierbij op dat je alleen inkomsten waarvan je 100% zeker van bent. Noteer je netto inkomsten. Een bruto bedrag is hoger maar dat is niet wat je netto te besteden hebt.

Stap 3 - Maandelijkse uitgaven: Hoeveel geef je uit aan vaste lasten en huishouden?
Maak een simpel overzicht van wat je vaste maandelijkse uitgaven zijn. Denk hierbij aan: huur of hypotheeklasten, verzekeringen, abonnementen, gas, elektra, auto-(brandstof-)kosten en eventuele aflossing op schulden en leningen. Tel hierbij op wat je uitgeeft aan boodschappen, telefoneren, schoonmaakmiddelen, drogisterij artikelen en cadeaus.
Maak daarnaast een inschatting wat je per maand echt opzij moet of wilt leggen voor grotere uitgaven zoals belastingen of vakanties.

Stap 4 - Inkomsten minus uitgaven: Hoeveel houd je over of kom je tekort?
Wanneer je de vaste uitgaven aftrekt van de inkomsten houd je in principe een bedrag over. Dat is geld dat je kunt besteden aan kleding, schoenen, uitgaan en andere leuke dingen. Wanneer je niet overhoudt begrijp je nu ook beter waarom je aan het einde van de maand niet uitkomt.
Wanneer je een negatief bedrag overhoudt heb je een probleem. Dus meer maand dan geld! Je kunt dan niet rond komen van wat je verdient. Je zult dus ofwel een andere baan moeten zoeken, goedkoper moeten gaan wonen, ernstig bezuinigen of zelfs moeten gaan lenen. Je moet in ieder geval dringend in je financiën ingrijpen, want iedere maand dat je wacht zal je financiële situatie verslechteren.

Stap 5 – Kijk of je kunt bezuinigen op sommige je uitgave posten?
Wanneer je te weinig overhoudt voor leuke dingen of kleren of zelfs helemaal geen geld overhoudt voor meer dan de basale uitgaven zul je moeten bezuinigen. Je begint hierbij met de niet noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen, telefonie en uitgaan: Hoe kun je hierop besparen? Wanneer dat niet voldoende oplevert zul je moeten kijken naar uitgaven in de supermarkt, schoonmaakartikelen en persoonlijke verzorging. Kun je goedkoper eten of minder dure merken aanschaffen? Kun je goedkoper of kleiner gaan wonen? Kun je saneren of besparen op je schulden of hypotheeklasten door b.v. een andere hypotheekvorm of hypotheekrente percentage.

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.