donderdag 6 mei 2010

Meer en nieuwe mogelijkheden met banksparen

Banksparen is populairder dan ooit. Mensen zijn bang geworden voor koopsompolis en de lijfrente en kiezen massaal voor banksparen als veilig fiscaal aftrekbaar alternatief. Banksparen mocht al worden ingezet voor het aflossen van je hypotheek of het opbouwen van extra pensioen. Nieuw in 2010 is dat banksparen nu ook kan worden ingezet om vermogen op te bouwen met je gouden handdruk of ontslagvergoeding.

Op Prinsjesdag werd het Belastingplan 2010 gepresenteerd. Eén van de aanpassingen is dat de wet op banksparen vanaf 2010 is uitgebreid, waardoor je ook een ontslagvergoeding of gouden handdruk als inleg kunt gebruiken voor banksparen.

Tot 2010 was het alleen mogelijk om een ontslagvergoeding of gouden handdruk bij een verzekeraar of een besloten vennootschap onder te brengen. Met de introductie van de bankspaarvariant wordt de keuze van de belastingplichtige ten aanzien van de gouden handdruk uitgebreid.

Je stort de ontslagvergoeding op een stamrecht rekening (een ander woord voor ontslagvergoeding of ontslagpremie) en voorkomt hierdoor dat je voorlopig belasting moet betalen over de gouden handdruk. Ook bouw je vermogen op voor de toekomst, doordat er rente wordt uitgekeerd over de stamrecht spaarrekening.

Onderbrengen van stamrecht (ontslagvergoeding) bij Brand New Day

Sinds kort is het mogelijk de ontslagvergoeding (rechtstreeks) onder te brengen bij Brand New Day (BND). BND biedt hiervoor het ‘stamrecht beleggingsrecht’. U kunt later altijd nog switchen naar een verzekering of een Stamrecht BV.

Bij BND was het al mogelijk fiscaal vriendelijk vermogen op te bouwen voor een aanvullend pensioen of voor de aflossing van je hypotheekschuld. Daarnaast is het mogelijk gewoon vrij vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld voor de studie van een kind, een zeilboot of als potje voor later. BND komt bij vergelijkingen regelmatig uit de bus komt als goedkoopste aanbieder voor allerlei producten.

Bij BND is het dus nu ook mogelijk fiscaal vriendelijk te beleggen met een zogenaamd stamrecht beleggingsrecht. Een stamrecht beleggingsrecht is een door werknemer van werkgever ontvangen bedrag ter vervanging van gederfd of te derven loon (veelal een ontslagvergoeding of in de volksmond genoemde gouden handdruk).

Als je bij BND een ‘Gouden Handdruk’ rekening opent kun je alle relevante gegevens invullen. Hierna ontvang je een offerte die je kunt accepteren. Indien je de offerte accepteert en akkoord gaat verzoeken wij om een eenmalig automatische incasso van 1 cent om je te identificeren. BND stuurt een brief naar jouw voormalige werkgever die als vrijwaring dient. Jouw voormalige werkgever zal dan de hoogte van je Gouden Handdruk rechtstreeks storten op een door jou aangemaakte rekening bij BND.

Voorkom belastingheffing bij het uitkeren van de ontslagvergoeding

Een ontslagvergoeding krijgen is mooi, maar als u het gewoon laat storten op uw rekening, betaalt u een groot deel van de gouden handdruk direct aan de belastingdienst. Het kan zijn dat u dan nauwelijks de helft van uw ontslagvergoeding overhoudt. Daarom zijn er allerlei fiscale constructies denkbaar om dit verlies zo veel mogelijk te voorkomen. De bekendste is wel de Stamrecht BV, maar sinds 1 januari 2010 is daar dus de stamrecht rekening bijgekomen.

Copyright (c) 2010 Safility BV

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten