maandag 30 december 2013

Opgelet als je een premiebetalende lijfrentepolis of bankspaarrekening hebt

Naast het beperken van de lijfrente aftrek, zullen de regels met betrekking tot de opnamemogelijkheden vanaf 1-1-2014 ook worden aangepast.

Bij de invoering van de Wet Vut, Prepensioen en Levensloop per 1-1-2006 heeft de overheid de mogelijkheid om opgebouwd lijfrentetegoed vóór de 65-jarige leeftijd op te nemen al beperkt. Een verdere beperking treedt per 1-1-2014 in werking, doordat het vanaf dat moment alleen nog mogelijk is het lijfrentetegoed op te nemen vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd (nu 67).

Spaarders met een (bancaire) lijfrente waar tot uiterlijk 1-1-2014 premie is ingelegd vallen onder de overgangsregeling en mogen het opgebouwde lijfrentekapitaal gewoon vanaf de 65-jarige leeftijd opnemen.

Wanneer u een premiebetalende (bancaire) lijfrente heeft en u wilt de mogelijkheid tot opname vanaf 65 jaar behouden, dan is het zinvol hier bij stil te staan en te kijken wat u te doen staat.

Mensen met premiebetalende lijfrentepolis of bankspaarrekening doen er goed aan i.v.m. wetswijzigingen te overwegen om te stoppen per 31/12-2013.

Hier even de toelichting:
Nu is het nog zo dat een tijdelijke oudedagslijfrente op 65 jaar mag ingaan. Door de verschuiving van de AOW-leeftijd (naar 67 jaar en in de toekomst waarschijnlijk nog later) gaat dat veranderen:
Een tijdelijke oudedagslijfrente mag straks ook pas ingaan op de AOW-leeftijd. Behalve...voor de stortingen tot en met 2013. Daarvoor geldt een overgangsregeling (leuker wordt het nooit, makkelijk ook niet uiteraard...), wat betekent dat deze stortingen (en het rendement daar op) wel t.z.t. gebruikt mogen worden voor een lijfrente op 65 jaar.

Dus advies:
Stoppen met huidige lijfrentepolis of bankspaarrekening en vanaf 1/1/2014 weer beginnen/verder gaan op een nieuwe polis of rekening geeft de meeste fiscale ruimte om later te kiezen wanneer je de lijfrente-uitkering wilt laten ingaan!
Heb je een premiebetalende lijfrentepolis of bankspaarrekening met automatische incasso denk er dan wel aan de incassomachtiging tijdig dus nog vóór 1-01-2014 in te trekken.
In 2014 opnieuw beginnen met een nieuwe polis of rekening zorgt voor behoud om op 65-jarige leeftijd te starten voor een lijfrente-uitkering!

NB: wel opletten als je bv als ondernemer ook je nabestaanden pensioen en/of arbeidsongeschiktheidsdekking meeverzekerd hebt. Je moet wel een goede gezondheid hebben om in januari een nieuwe verzekering bij overlijden af te kunnen sluiten.

Bron: Hubrien Financieel Advies

Safility BV is in Nederland onafhankelijk intermediair & supplier van Internet Communicatie Software. Binnenkort komt de hightech software ook beschikbaar in het Engels en later in 2014 in het Nederlands. Meer weten over de nu beschikbare Internet Communicatie Software modules? Bekijk de demovideo en klik hier om de gratis software te downloaden. Probeer deze software gedurende 7 dagen uit zonder enige verplichting.

Wil je nu direct meer informatie? Stuur dan een mail naar safility@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten