dinsdag 21 mei 2013

Wat is het verschil tussen een asset en een liability ?


Een jaartje geleden werden mijn ogen echt geopend toen ik het boek "Rich Dad, Poor Dad" las. Een bestseller geschreven door Robert Kiyosaki. Als je dit boek nog niet gelezen hebt dan raad ik je zeker aan om dit binnenkort te gaan doen. Het boek gaat over het verhogen van je financiële IQ. Door je financiële IQ te verhogen, zul je niet alleen meer geld verdienen maar ook meer geld overhouden.

Zoals je weet: Kennis is macht! Als je kijkt naar de rijkste mensen op aarde dan is het de realiteit dat dit mensen zijn die (natuurlijk) hard werken, maar die vooral ook veel meer kennis hebben dan mensen met minder geld.

In "Rich Dad, Poor Dad" heeft Kiyosaki het in feite over twee dingen: het verschil tussen een 'asset' en een 'liability'. Een 'asset' is iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat er uitgaat. Een 'liability' daarentegen is iets wat je constant geld kost.

Is je huis een 'asset'?
Het eerste misverstand is dat een eigen huis een 'asset' vormt, zoals veel mensen denken. Als je echter kijkt naar bijvoorbeeld een woning, dan betalen veel mensen per maand een vast bedrag (laten we zeggen € 500,- of € 1000,-) voor hun hypotheek. Hierbij gaan de meeste ervan uit dat ze dertig jaar later hun hypotheek hebben afgelost en dat ze de woning kunnen verkopen met veel winst.

Dit werkt alleen niet zo. In dertig jaar tijd kan er gigantisch veel veranderen. De waarde van geld kan gigantisch fluctueren, de waarde van je huis kan in die dertig jaar alle kanten opgaan en er kan van alles en nog wat gebeuren. Kijk maar naar de huidige financiële crisis. Daarnaast kost je het elke maand geld, dus is het zeker geen 'asset'.

Als je dat huis echter verhuurt voor bijvoorbeeld € 1300,- en je bent er zelf elke maand € 1000,- aan vaste lasten aan kwijt, dan is het op dat moment wel een 'asset' voor je. Je levert je namelijk elke maand geld op en dus is het een 'asset'.

Een auto daarentegen is zo goed als nooit een 'asset', hoe goedkoop je hem ook kunt krijgen. De uitzondering is als je een auto koopt, je deze structureel verhuurt en daardoor geld verdient, elke maand weer. Dan is het natuurlijk een 'asset' geworden.

'Assets' op het internet: virtueel vastgoed.

Hoe kun je dit bekijken met betrekking tot het internet? Op het internet is een 'asset' iets wat je éénmalig neerzet en waarvan jijzelf bijna niets meer hoeft te doen, terwijl het toch elke maand weer geld oplevert.

Je koopt of maakt bijvoorbeeld een website en vervolgens - zonder dat je er zelf veel tijd of (veel) geld in hoeft te investeren -  levert deze website meer geld op dan het kost. Dan is het een 'asset'.

Een groot voordeel daarvan (als je er zelf niets aan hoeft te doen) is dat je het onbeperkt kunt uitbreiden.

Ik raad je dus aan om te denken in 'assets' en niet hoe je even snel wat geld kunt verdienen. Persoonlijk vind ik het veel mooier om iets neer te zetten wat voor altijd werkt, dan dat je vandaag even snel wat geld verdient.

Stel je voor dat je elke week een website koopt of maakt die voor de rest van je leven voor jou gaat werken. Misschien levert het niet vandaag, deze week of de volgende maand geld op, maar op langere tijd kan het absoluut voor je gaan werken. Dat is het mooie van een 'asset' vs een 'liability'!

Gerelateerd aan dit artikel:
- Asset produce income
-  Videomarketing levert je meer bezoekers op
- Videomarketing en webwinkel software zorgt voor meer omzet
- Geld verdienen met het geven van webinars

Ed van Safility BV is in Nederland intermediair van Streamlife GmbH. Hierover meer weten? Klik hier! en/of Download hier kosteloos de streamlife software

Video over ' Assets & Liabilities '





1 opmerking:

  1. Often, the more money you make the more money you spend; that’s why more money doesn’t make you rich – assets make you rich.

    BeantwoordenVerwijderen