vrijdag 31 mei 2013

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van bedrijfsfinanciering waarbij je tegelijkertijd je incassozorgen de deur uitdoet. Het principe van factoring is dat je als onderneming je debiteurenportefeuille overdoet aan een extern bedrijf, de “factor” of factormaatschappij. Deze zorgt voor inning van de facturen en biedt je (voor)financiering op basis van de openstaande bedragen, onder aftrek van provisie en tot een bepaald maximum. Je krijgt dus in feite de beschikking over een kredietfaciliteit op basis van je debiteurenportefeuille, terwijl tegelijkertijd de incasso voor je wordt verzorgd.

Factormaatschappijen beschikken over geavanceerde klantinformatiesystemen en beoordelen altijd vooraf de (financiële) betrouwbaarheid van een debiteur. Op basis daarvan wordt besloten of en tot welk bedrag facturen aan deze klant mee worden genomen in de financieringsfaciliteit.

Twee hoofdvormen

Er bestaan twee hoofdvormen van factoring. Allereerst is er de zogenoemde “non-recourse factoring”, ook wel “factoring without recourse” genoemd. Dit is de meest uitgebreide vorm. Kies je voor deze variant, dan draagt de factor zorg voor de debiteurenadministratie en –bewaking, biedt hij een financieringsfaciliteit en neemt hij ook het kredietrisico van je over. Dit laatste betekent dat het voor jou in feite niet uitmaakt of een factuur uiteindelijk voldaan wordt of niet: het risico van niet betalende debiteuren ligt bij de factor.

De tweede hoofdvorm wordt “recourse factoring” genoemd. Ook nu biedt de factor je weer een kredietfaciliteit die is gebaseerd op je debiteurenportefeuille en zorgt hij voor de debiteurenadministratie en –bewaking.

Ander dan bij “non-recourse factoring” blijft het risico van niet betalende debiteuren echter bij jou liggen. Slaagt de factor er niet in een vordering te innen (binnen een vooraf afgesproken periode), dan zal hij voor betaling bij jou aankloppen. Je zult vervolgens zelf moeten proberen om het openstaande bedrag alsnog bij de debiteur te innen. Logischerwijs is “recourse factoring” goedkoper dan “non-recourse factoring”.

Wanneer het overwegen waard?

Factormaatschappijen vinden niet elke onderneming de moeite waard. Meestal eisen ze dat je een minimumomzet hebt van enkele tonnen per jaar (250.000 euro is vaak de ondergrens); sommigen nemen je zelfs niet als klant als je niet minimaal één of meerdere miljoenen per jaar omzet.

Omgekeerd is factoring niet voor elk bedrijf een goede optie. Er bestaat geen simpel regeltje dat je vertelt wanneer factoring wel of niet aantrekkelijk is voor jouw onderneming. In het algemeen kan gesteld worden dat het een interessante optie is om nader te onderzoeken als je bedrijf:

• een snelle groei doormaakt; • een lage solvabiliteit (kleiner dan 20%), maar een positief rendement heeft; • activa heeft die voor meer dan 30% uit handelsvorderingen bestaan; • veel nieuwe of buitenlandse klanten heeft; • een sterke seizoensafhankelijke inkomstenstroom heeft; • een zwaar belaste debiteurenadministratie heeft; • te maken heeft met niet betalende debiteuren en oplopende betalingstermijnen.

Als één of meerdere van deze zaken op jouw bedrijf van toepassing zijn, is het verstandig eens met je bank of accountant te overleggen of factoring in jouw specifieke geval een aantrekkelijke optie is.

Voor- en nadelen

Daarbij moet je in je achterhoofd houden dat er aan factoring zowel voor- als nadelen kleven.

Voordelen zijn onder meer:

• hogere financiering dan bij een traditionele bankkredietfaciliteit;
• flexibele financiering: deze past zich aan het debiteurensaldo aan;
• lager risico: je debiteurenrisico is afgedekt (bij “non-recourse factoring”);
• positievere balansverhoudingen: de debiteuren verdwijnen van de balans;
• je profiteert van de extra kennis en diensten van de factormaatschappij;
• besparing op vaste lasten: je debiteurenadministratie wordt uitbesteed;
• minder administratieve rompslomp: je kunt je meer richten op je “core business”.

Tot de vaak genoemde nadelen van factoring behoren:

• je moet aan derden (de factormaatschappij) inzicht geven in het financiële reilen en zeilen van je onderneming;
• het gebruik van een factor kan sommige klanten afschrikken, omdat ze verwachten dat deze minder soepel zal omgaan met (te) late betaling;
• de directe kosten liggen hoger dan bij een traditionele bankfinanciering (hoewel daar wel een besparing op je administratiekosten tegenover staat);
• de factormaatschappij kan weigeren om facturen aan bepaalde debiteuren mee te nemen in de bevoorschotting.

Kosten

Als vergoeding voor de dienstverlening betaal je gewoonlijk een provisie aan de factormaatschappij. Het kan gaan om een vast bedrag per maand of een percentage van de omzet. In het laatste geval moet je gewoonlijk denken aan ergens tussen de circa 0,5% en 2%.

Het exacte provisiebedrag of –percentage hangt af van diverse factoren, zoals de precieze werkzaamheden, het aantal facturen, het gemiddelde factuurbedrag en de hoeveelheid debiteuren.

Daarnaast brengt de factor je rente in rekening over het opgenomen deel van de kredietfaciliteit. Deze is vergelijkbaar met de rentevergoeding die banken vragen op een rekening-courantkrediet.

Bekijk nu een video waar factoring nog eens haarfijn wordt uitgelegd:


Lees ook:
- Wat is crowdfunding?

Safility BV is in Nederland onafhankelijk intermediair & supplier van Internet Communicatie Software. Vanaf ultimo november 2013 komt dit ook beschikbaar in het Nederlands. Meer weten? Klik hier om de gratis software te downloaden. Probeer deze software gedurende 7 dagen uit zonder enige verplichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten