donderdag 4 november 2010

Fed pompt 600 miljard in economie

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, pompt 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie. De Fed heeft woensdag besloten tot aan medio 2011 voor dat bedrag aan staatsobligaties op te kopen. Dat moet de Amerikaanse economie vlot trekken.

Het is de bedoeling dat tot halverwege 2011 per maand voor circa 75 miljard aan staatsleningen wordt opgekocht. De Fed zal op gezette tijden het tempo en de omvang van de steunmaatregelen evalueren en het beleid zo nodig bijstellen, afhankelijk van het economische herstel.

Het besluit, dat al maanden in de lucht hing, moet de rentekosten voor consumenten en bedrijven drukken en hen stimuleren meer uit te geven. Dat moet het economische herstel een impuls geven. Met de steunmaatregelen hoopt de Fed ook de hoge werkloosheid te beteugelen. In een verklaring aan het einde van de tweedaagse vergadering stelde de Fed dat het tempo van het economisch herstel in de VS nog ,,traag'' blijft. Werkgevers blijven terughoudend om mensen in dienst te nemen.

Nadelen
Het was geen unaniem besluit . Fed-lid Thomas Hoenig stemde tegen. Volgens hem wegen de voordelen niet op tegen de nadelen en hij is vooral bang dat het op de lange termijn de inflatie aanwakkert.

Ook op het diepst van de economische crisis besloot de Fed tot een dergelijke ingreep. Toen werd voor een bedrag van 1,7 biljoen dollar uitgegeven aan onder meer het opkopen van obligaties. Maar het is een ongekende maatregel in een tijd dat het economisch weliswaar moeizaam gaat, maar er geen sprake is van een diepe crisis. Het is ook geen onomstreden maatregel.

De Fed besloot woensdag voorts de belangrijkste rentestand te handhaven op de uiterst lage 0 tot 0,25 procent.

Bron:AFN/Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten