dinsdag 2 november 2010

Eigen woning als pensioenbuffer



Als de voortekenen niet bedriegen zullen gepensioneerden nog wel even kunnen wachten tot hun pensioen weer wordt geïndexeerd. Niet leuk, maar velen zullen zich nu realiseren dat er meer dan drie pijlers beschikbaar zijn voor een financieel goed verzorgde oudedag.

Mijn human capital (parttime en flexibel doorwerken) is de vierde pijler en mijn eigen vermogen, inclusief de overwaarde van mijn woning, is de vijfde pijler. De woning kan en zal de komende tijd worden ingezet voor een onbezorgde oude dag. Tot nu toe was daar geen aanleiding voor. Het pensioen was zeker en toeslagverlening leek een onvoorwaardelijk recht. En zo was de nalatenschap verzekerd voor de kinderen.

Gedeeltelijke aflossing
De pret van de eigen woning als pensioenbuffer kan alleen worden verpest als de hypotheek slechts gedeeltelijk is afgelost. Een aflossingvrije hypotheek of een beleggingshypotheek met een te laag beleggingstegoed kan roet in het eten gooien, niet alleen omdat dit de overwaarde drukt maar ook omdat de rente na verloop van dertig jaar niet meer fiscaal aftrekbaar is. Veel Nederlanders blijken op hun oudedag nog steeds een hypotheekschuld te hebben.

Toussaint en Elsinga (ESB van september 2010) deden vergelijkend Europees onderzoek naar de eigen woning als pensioenvoorziening. De onderzoekers beschrijven drie mogelijkheden om de woning als pensioenvoorziening te gebruiken.
1. een huis met een afgeloste hypotheek betekent lagere woonlasten;
2. de woning verkopen en goedkoper gaan wonen of gaan huren;
3. een opeethypotheek sluiten, waarbij de rente op de hoofdsom wordt bijgeschreven op de lening die bij verkoop of overlijden wordt afgelost.

In landen waar het pensioeninkomen lager is, blijkt dat de woning vaker als financiële buffer wordt beschouwd en is men eerder bereid om het huis te verkopen en goedkoper te gaan wonen.

Opeethypotheek
Uit het onderzoek blijkt dat de opeethypotheek een pensioenvorm is die in de EU zo goed als niet voorkomt. Dit zou wel eens kunnen veranderen nu pensioenuitkeringen lager worden dan verwacht en toeslagverlening toch geen onvoorwaardelijk recht blijkt te zijn. Want zeg nu zelf, wat is belangrijker: een oudedag zonder financiële zorgen of een financieel goed verzorgde nalatenschap?

Bron: FD/Gerry Dietvorst

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten