maandag 1 november 2010

De belangrijkste redenen om goud te kopen



Bijdrukken is onmogelijk
Een van de belangrijkste redenen is het feit dat goud niet kan worden 'bijgedrukt'. In deze tijd van ongebreidelde expansie van de geld- en kredietvoorraad is dit argument wezenlijk voor bezitters van goudbaren. De goudvoorraad is redelijk constant. Jaarlijks wordt niet meer dan zo'n 2.600 ton nieuw goud uit de aarde gedolven, dat is ongeveer 1,6% van de totale goudvoorraad. Het M0-cijfer laat zien dat het basisgeld (Monetary Base) sinds augustus 2008 meer dan verdubbeld is. Dat geld staat nu op de balansen van de (commerciƫle) banken. Bernanke zegt dat hij goede manieren heeft om te zorgen dat de banken het geld weer terug zullen brengen bij de FED. Het is zeer de vraag of Bernanke daarin gaat slagen. Wanneer de banken het geld in het maatschappelijk verkeer (burgers, bedrijven) gaan brengen, is de kans op hyperinflatie groot. Dit hoeft niet van vandaag op morgen te gebeuren, het is ook mogelijk dat we eerst na een fase van flinke deflatie over enkele jaren alsnog die hyperinflatie gaan krijgen.

In de pers wordt echter al weer gesproken over QEII: Quantitative Easing II, ofwel het aanzetten van de geldpers teneinde met dit nieuwe geld Amerikaanse staatsobligaties op te kopen met de bedoeling het rentetarief nog verder te drukken.

6000 jaar al een betrouwbare bezitting
Reeds 6.000 jaar is goud een zeer betrouwbare bezitting. In tijden van economische voorspoed neemt de populariteit van goud doorgaans af. Echter, andere vormen van (papier)geld verdwijnen, goud komt altijd weer terug. Goud zal nooit zijn intrinsieke waarde verliezen. Over vertrouwen in goud gesproken:

"If you don't trust gold, the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $ 1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?"

Inflatievaste bezitting
Wanneer de expansiedrift van de Centrale Banken ertoe leidt dat (hyper)inflatie ontstaat op enig moment, is goud een uitstekende bescherming, een 'hedge' zo u wilt.

Goud is geld
Goud is het enige echte geld. Papiergeld is een claim op een andere partij. Bij fysiek goud heeft u niets van iemand anders te vorderen, het is echt van u.

Goud als investering
Goud is een interessante investering in de Kondratieff-zomer (1966-1981) en in de Kondratieff-winter (2000 - heden). Vanaf de bodem van 2 april 2001 op € 255 is goud gestegen naar $ 1.033 op 17 maart 2008. In de loop van 2009 is deze top inmiddels geslecht. Veel meer potentie wordt goud toegedicht in de komende jaren.

Zilver als prima alternatief
Zilver, ofwel "Poor men's gold" wordt in vergelijking met goud vaak gezien als het lelijke eendje. Daar is echter geen enkele aanleiding toe. Interessant is om te kijken naar de goud/zilver-ratio. Historisch gezien is die verhouding 30. Dus met 1 ounce goud kunt u 30 ounce zilver kopen. Gedurende 2008 was de verhouding 50 en begin 2009 zelfs boven de 70. Inmiddels trekt de actuele verhouding, al weer iets meer naar het gemiddelde. Diverse partijen stellen dat wanneer goud flink gaat stijgen, zilver diezelfde stijging maar dan met factor 3 zal laten zien.

Bron: Goudtekoop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten