maandag 1 november 2010

Gaat Bernanke geld strooien?



De beurshandel staat de komende week volledig in het teken van ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Beleggers kijken scherp naar de tussentijdse verkiezingen op dinsdag en de maatregelen die de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, neemt in een poging de economie te stimuleren.

Op het Damrak in Amsterdam komt een stroom aan bedrijfscijfers binnen. Amerikaanse kiezers gaan dinsdag naar de stembus. Het lijkt erop dat de Republikeinse partij minstens een van de twee huizen van het Congres in handen zal krijgen.

Wat de impact is op de aandelenmarkten is moeilijk te zeggen. Volgens sommige economen presteert de markt beter als de macht in Washington verdeeld is. Op dit moment hebben de Democraten het Witte Huis in handen en grote meerderheden in beide huizen van het Congres.

Geldkraan VS open?
Het handelen van de Fed is zo mogelijk nog bepalender voor de richting die de aandelenmarkten de komende tijd inslaan. De Amerikaanse centrale bankiers komen dinsdag en woensdag bijeen voor een periodieke vergadering over het monetaire beleid.

Naar verwachting wordt besloten om de geldkraan verder open te zetten in een poging de rentekosten te drukken en consumenten en bedrijven te stimuleren meer te lenen. Dit moet leiden tot meer economische groei.

De maatregel van de Fed komt neer op het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties. De grote vraag is hoe groot het opkoopprogramma zal worden. Afgelopen week leidden berichten dat de Fed niet verder zal gaan dan enkele honderden miljarden dollars tot lagere aandelenkoersen. Hoe groter, hoe beter, lijkt de gedachte te zijn onder beleggers.

De besturen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) komen deze week ook bijeen. De uitkomsten van deze vergaderingen worden donderdag bekendgemaakt. Naar verwachting laat de ECB zijn belangrijkste rentetarieven ongemoeid. Hetzelfde geldt voor de BoE. De kans dat Britse centrale bankiers besluiten tot meer stimuleringsmaatregelen, lijkt kleiner geworden nadat groeicijfers voor de Britse economie de afgelopen week hoger zijn uitgekomen dan verwacht.

Bron:ANP/Z24

Disclaimer
De informatie die op deze website wordt gepubliceerd, is op geen enkele wijze bedoeld als advies, aanbeveling of waardeoordeel en dient niet als zodanig te worden opgevat.
De inhoud van de door Safility BV gepubliceerde en samengestelde pagina’s is ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, meningen, verwachtingen en uitkomsten staat Safility BV niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten