vrijdag 19 maart 2010

Nieuwe regels schenk- en erfbelasting.

Vanaf 1 januari 2010 heten de belastingen over schenkingen en erfenissen niet meer schenkingsrecht en successierecht, maar schenkbelasting en erfbelasting. Ook gelden vanaf die datum nieuwe regels voor deze belastingen.


Wat is schenking?

U doet een schenking als u iemand iets geeft waar de ander voordeel van heeft. Een schenking doet u voor uw eigen kosten en er mag niets tegenover staan. In het algemeen geldt dat degene die de schenking krijgt, de schenkbelasting betaalt.

Een schenking bestaat meestal uit geld of goederen die u krijgt, maar u kunt ook op andere manieren een voordeel hebben. Iemand kan bijvoorbeeld een huis onder de marktwaarde verkopen. Het voordeel bestaat dan uit het verschil tussen de marktwaarde en de lagere verkoopprijs. U kunt ook een lening ontvangen waarvoor u geen of een lage rente betaalt. De rente die u niet betaalt, zien wij als schenking.

Meer informatie over schenken vindt u op de website van de belastingdienst

Wat is erven?

Als iemand overlijdt, gaat zijn erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overledene achterlaat.

Erfgenamen zijn personen of instellingen die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis van de overledene. Hiermee bedoelen we ook personen die een legaat krijgen. Een legaat is een bepaald onderdeel van de erfenis, bijvoorbeeld een kostbaar voorwerp of een geldbedrag, waarvan de overledene in zijn testament heeft vastgelegd dat het naar een bepaalde persoon gaat.

Laat u een erfenis na? Als u zelf niets regelt tijdens uw leven, bepaalt het erfrecht hoe uw erfenis verdeeld wordt. Met een testament of een codicil kunt u zelf regelen hoe uw erfenis verdeeld wordt.

Is er iemand in uw omgeving overleden en krijgt u een erfenis? Dan kunt u te maken krijgen met belastingen, onder andere met erfbelasting.

Let op!

Vanaf 1 januari 2010 gelden er nieuwe regels voor de belasting over erfenissen. Vanaf die datum heeft deze belasting ook een nieuwe naam: erfbelasting.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten