donderdag 25 maart 2010

Kilometervergoeding bij ziekenhuisbezoek


In de Telegraaf werd in 2007 als advies voor reiskosten bij een bezoek aan een specialist of ziekenhuis aangegeven dat patienten een bedrag van 34 eurocent per kilometer fiscaal mochten aftrekken.


In de voorlichting van de belastingdienst is alleen maar te vinden 19 eurocent voor bezoek aan zieken.
Wat is het nu?
U kunt de 34 cent blijven hanteren als het gaat om het bezoeken van een arts, tandarts, fysiotherapeut voor een consult of controle van u zelf of uw echtgenote. U mag zelfs een hoger bedrag aftrekken als uw auto per kilometer meer kost, want de wetgever staat in deze gevallen het aftrekken van de werkelijke kosten toe. Ook de parkeerkosten die u voor doktersbezoek moet maken zijn dus aftrekbaar.

Die 19 cent waarover u gelezen hebt slaan op reiskosten die u maakt om iemand te bezoeken die langer dan een maand op meer dan 10 kilometer van uw huis verpleegd wordt, terwijl de zieke bij aanvang van de ziekte deel uit maakte van uw huishouden.

Door deze laatste eis hebben eigenlijk alleen mensen die hun partner of thuis wonend kind bezoeken in het ziekenhuis, recht op deze aftrek. De bezoeker mag de gemaakte reiskosten tegen 19 cent per kilometer aftrekken.

Bron: Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten