zaterdag 13 maart 2010

Aangifte Inkomstenbelasting 2009

Vóór 1 april 2010 moeten circa 9 miljoen mensen weer aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over het jaar 2009 doen. Wie voor 1 april de aangifte indient, krijgt vóór 1 juli bericht.

Enkele tips:
Aftrek levensonderhoud kinderen jonger dan 30 jaar

De Belastingdienst houdt elk jaar bij de behandeling van de aangifte een bepaalde aftrek in de gaten. Dit jaar is dat de uitgaven voor levensonderhoud van kinderen jonger dan 30 jaar.
Had u in 2009 een kind jonger dan 30 jaar dat niet in staat was om zelf in zijn levensonderhoud te voorzien? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een vast bedrag aan uitgaven voor levensonderhoud aftrekken. Uitgaven voor levensonderhoud zijn bijvoorbeeld uitgaven voor kleding en voeding.

Ziektekosten
Een van de veranderingen warmee u wellicht rekening mee moet houden is dat sinds 1 januari 2009 de regeling aftrek ziektekosten en andere buitengewone uitgaven is vervallen. Deze wordt vervangen door de regeling aftrek specifieke zorgkosten. Bepaalde ziektekosten zijn niet meer aftrekbaar. Voor de kosten voor ziekte en invaliditeit geldt dat uitsluitend de zogenaamde specifieke zorgkosten aftrekbaar zijn.

Eigen woning forfait
Ook is de regeling rond het eigenwoningforfait gewijzigd. Het eigenwoningforfait is het voordeel uit uw eigen woning dat u tot uw inkomen moet rekenen. Tot en met 2008 zat er een maximum aan de hoogte van het eigenwoningforfait. Sinds 1 januari 2009 is er geen maximum meer. De aftrekpost voor de eigen woning kan hierdoor lager zijn.

Nieuw: doorwerkbonus voor 60-plussers
Mensen van boven de 61 die nog werken hebben sinds 2009 recht op een speciale belastingkorting. Daarmee krijgt u nu voor het eerst te maken.
De doorwerkbonus is een netto korting op de belasting die kan oplopen tot meer dan €4500 per jaar. In ieder geval mooi meegenomen voor die 21%. De hoop is natuurlijk dat dit mensen stimuleert om het afscheid van het werk nog even uit te stellen.
Voor wie is het?
U komt in aanmerking voor de doorwerkbonus wanneer u in 2009 ouder was dan 61 en met werken meer dan €8859 heeft verdiend. Niet alleen het salaris in loondienst telt mee voor het bepalen van de hoogte van de doorwerkbonus, maar ook zaken als de bijtelling op het salaris als u een auto van de zaak heeft, verdiensten als freelancer of eventuele winst uit onderneming.

Voldeed dit bericht aan uw verwachtingen? We stellen uw reactie op dit artikel erg op prijs.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten