dinsdag 11 maart 2014

Bijna de helft van de jongeren maakt geen geldafspraken

Scholieren krijgen meer geld te besteden na de overgang naar de middelbare school. Zo krijgen 8 op de 10 kinderen meer zakgeld. Tegenover deze inkomstengroei staat ook een toename van de uitgaven. Toch maakt 42 procent van de jonge tieners geen afspraken over geld.

Platform Wijzer in geldzaken en Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft in het kader van de Week van het geld onderzoek gedaan naar hoe jongeren met geld omgaan en in hoeverre er afspraken gemaakt worden over wie wat betaalt.

Eten en drinken, schoolspullen, de mobiele telefoon, leuke dingen doen, kleding, bijna alle uitgaven van jongeren nemen op de middelbare school toe. Van de middelbare scholieren koopt 33 procent bijvoorbeeld minstens een keer per week iets te eten of drinken tijdens of na schooltijd, tegen acht procent van de kinderen op de basisschool.

De toename van de uitgaven leidt er echter niet toe dat de scholieren slechter of beter met hun geld omgaan. Middelbare scholieren maken daarnaast minder vaak afspraken met hun ouders over de besteding van hun eigen geld (zakgeld, bijverdiensten, rapportgeld) dan basisschoolleerlingen. Op de middelbare school heeft 28 procent hierover geen afspraken gemaakt. Een groot deel van de basisschoolleerlingen verwacht nog in gesprek te gaan over wie wat betaalt zodra ze naar de middelbare school gaan. Een groot deel van de middelbare scholieren geeft aan dat ze dit gesprek nooit hebben gevoerd. Een groter deel van de ouders geeft aan dat dit gesprek wel gevoerd is. Dit is blijkbaar niet voldoende overgekomen.

Bron: inzichtgevers via @safility

Geen opmerkingen:

Een reactie posten